6 Beranak Tidur Beralas Tikar Getah Atas Tanah

Offline
07-29-2015, 11:33 PM,
#1
resim
Norizah berdiri di dalam kediamannya yang daif di Kampung Kubang Jawi 1, Kuala Kedah. FOTO Bernama

Alor Setar: Tidur beralaskan tikar getah,berbumbungkan atap bocor sudah menjadi perkara biasa bagi enam sekeluarga yang hidup dalam keadaan daif di Kampung Kubang Jawi 1, Kuala Kedah.

Zainol Seman, 50, dan isterinya, Norizah Zainol, 36, serta empat anak mereka berusia empat hingga 13 tahun tinggal di situ selama tiga tahun setelah merantau di beberapa tempat lain berikutan tidak mempunyai tempat tinggal.

"Sebelum menetap di sini sejak tiga tahun lalu, kami sekeluarga banyak merantau kerana tidak mempunyai tempat tinggal tetap. Saya mengambil tempoh seminggu untuk menyiapkan rumah ini dengan menggunakan bahan-bahan terbuang seperti papan, buluh dan kain."

"Apabila hujan lebat, pakaian dan barangan dalam rumah akan basah kerana atap dan dinding rumah yang berlubang selain atap akan diterbangkan jika angin kencang. Baru-baru ini juga ular tedung masuk melalui papan di bahagian dapur yang tidak bertutup," katanya kepada pemberita di rumahnya di sini, hari ini.

Beliau berkata, dia, isteri dan anak-anaknya juga terpaksa tidur di atas tanah beralaskan tikar getah apabila hujan dan sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga dengan kehadiran haiwan berbisa yang mungkin masuk melalui dapur dan tandas yang hanya ditutup menggunakan papan dan kain buruk.

Mereka enam beranak katanya, akan tidur berbaris beralaskan tikar getah di atas tanah apabila hujan dan jikalau cuaca baik barulah mereka tidur di bahagian atas yang beralaskan buluh.

"Kami sudah biasa dengan keadaan ini kerana tidak mampu untuk membina rumah walaupun tinggal di atas tanah sendiri berikutan tidak mempunyai wang.

“Saya hanya bekerja kampung dan memperoleh RM500 sebulan manakala isteri mengambil upah membuat kuih popia dengan bayaran RM70 sebulan dan ini tidak mencukupi untuk menampung pembiayaan persekolahan tiga orang anak dan keperluan barangan dapur. Wang untuk makan juga kadang-kadang tidak cukup, jadi makan apa yang ada sahaja," katanya.

Menurut Zainol, dia membina rumahnya di belakang rumah pusaka peninggalan ibunya yang kini dihuni kakaknya dan terpaksa membayar RM10 hingga RM20 kerana mengambil bekalan air dan elektrik dari rumah kakaknya.

"Tahun ini tahun pertama kami menerima bantuan daripada Jabatan Zakat Negeri Kedah (JZNK) sebanyak RM600 untuk setahun manakala pemohonan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ditolak kerana tidak cukup syarat," katanya.

Beliau berharap ada pihak yang boleh membantu dari segi kewangan ataupun membina rumah untuk mereka sekeluarga di atas tanah sendiri.

Mereka yang ingin membantu boleh menghubungi Zainol di talian 013-5902892 atau melalui akaun Bank Simpanan Nasional 02100-29-00066768-5. Bernama

Possibly Related Threads...
Sengaja Tidur Di Kaki Lima Mahu Raih Simpati Agar Diberi Wang
4 Beranak Tidur Di Tadika
Tak Mampu Bayar Sewa, 10 Beranak Bersempit Tinggal Bawah Khemah
Diusir Dari Rumah Sewa, 4 Beranak Duduk Dalam Reban Ayam
[hmetroonlinesetmpt]_30 Tahun Tidur Di Kaki Lima
[hmetroOnlineSetmpt]_10 beranak catu makanan
Warga emas toreh getah untuk teruskan hidupUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 730
6 Beranak Tidur Beralas Tikar Getah Atas Tanah
sukawg
97311
Forum Jump: