Artifak Ini Merupakan Surat Cinta Tertua di Dunia

Offline
05-26-2012, 11:45 AM, (This post was last modified: 05-26-2012, 04:08 PM by astrowan.)
#1
Apa yang menarik mengenai surat cinta ini, selain daripada usianya yang dah ribuan tahun? Antaranya ialah sebab surat ini diukir atau ditulis atas batu, dan keduanya ialah surat ini ditulis dari seorang wanita kepada seorang lelaki.

Surat cinta ini memang boleh HH anggap kira legend la, sebab dah dianggap sebagai yang tertua di dunia. Nanti lihat terjemahan mengenai isi kandungan surat ni ehh ...

Surat cinta tertua di dunia ini dijumpai di lembah Niffer, 150 batu dari Baghdad, Iraq. Ia dikatakan ditulis pada sekitar tahun 2200 SM. Penemuan ini berdasarkan kajian arkeologi oleh Noah Kramer Profesor dari Philadelphia University pada tahun 1889. Ia hanya diketahui merupakan sebuah surat cinta setelah 58 tahun penemuannya.


resim
Apabila dah dapat terjemah, barulah diketahui bahawa ianya merupakan sebuah surat cinta. Ia merupakan surat yang ditulis oleh seorang pendita tinggi (High Priest) bangsa Sumeria bernama Inanna yang ditujukan kepada seorang Raja yang merupakan bakal suaminya. Mengikut tradisi masyarakat Sumeria, si isteri akan menulis puisi cinta kepada suaminya di malam perkahwinannya.

Terjemahan surat cinta tersebut:

Bridegroom, dear to my heart, Goodly is your beauty, honeysweet, Lion, dear to my heart, Goodly is your beauty, honeysweet.

You have captivated me, Let me stand tremblingly before you. Bridegroom, I would be taken by you to the bedchamber, You have captivated me, Let me stand tremblingly before you. Lion, I would be taken by you to the bedchamber.

Bridegroom, let me caress you, My precious caress is more savory than honey, In the bedchamber, honey-filled, Let me enjoy your goodly beauty, Lion, let me caress you, My precious caress is more savory than honey.

Bridegroom, you have taken your pleasure of me, Tell my mother, she will give you delicacies, My father, he will give you gifts. Your spirit, I know where to cheer your spirit,

Bridegroom, sleep in our house until dawn, Your heart, I know where to gladden your heart, Lion, sleep in our house until dawn. You, because you love me, Give me pray of your caresses, My lord god, my lord protector, My Shu-Sin, who gladdens Enlil’s heart, Give my pray of your caresses. Your place goodly as honey, pray lay your hand on it, Bring your hand over like a gishban-garment, Cup your hand over it like a gishban-sikin-garment.


SUMBER http://www.hasrulhassan.com




Possibly Related Threads...
Kapal Selam Jerman Era Perang Dunia Pertama Ditemui Dengan 23 Mayat Di Dalam
Violet, Manusia Tertua 117 Tahun Meninggal Dunia
Negara Yang Menggembirakan Mungkin Juga Negara Yang Tercantik Di Dunia
12 Lukisan Pesawat Klasik Zaman Peang Dunia Ke2 Oleh Romain Hugault
14 Gambar Jambatan Paling Cantik Dan Menakjubkan Di Dunia
Kitab Taurat Yang Mungkin Paling Tua Di Dunia ditemui
2 Peninju Paling Hebat Dlm Sejarah Dunia Menerima Islam Sebagai Agamanya
Hotel Paling Besar Di Dunia Tetapi Tidak Pernah Didiami.
10 Tokoh Tentera Terkenal Ketika Perang Dunia Ke 2
Stadium Rungnado May Day : Stadium Bolaspeak Terbesar Dunia (15 Gambar)
Away
05-26-2012, 11:54 AM,
#2
pergh... dio punyo bahaso... kawe dop faham pun..... Tongue ... tapi kagum sebab dah berusia beribu tahun, masih utuh ukiran surat tu.... pasti ada rahsia Allah yang tidak diketahui.....
Inna Solati...wa nusuki, wa mahyaya wa mamati.... liLlahi rabbil 'alamin...
Offline
05-26-2012, 04:10 PM,
#3
bayangkan zaman dulu semua orang nak tulis surat cinta kena ukir2 gelakym

skrg senang ja leh sms email fb dan pm dalam forum gak gelakgelak
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Away
05-26-2012, 05:05 PM,
#4
(05-26-2012, 04:10 PM)astrowan Wrote: bayangkan zaman dulu semua orang nak tulis surat cinta kena ukir2 gelakym

skrg senang ja leh sms email fb dan pm dalam forum gak gelakgelak

Nih kalu ado posmen, gaji mesti besar... bukan ringan nak angkat satu2 surat ukiran cinta tu... Big Grin

Inna Solati...wa nusuki, wa mahyaya wa mamati.... liLlahi rabbil 'alamin...
Offline
05-26-2012, 07:56 PM,
#5
(05-26-2012, 05:05 PM)Abe Yo Jah Wrote: Nih kalu ado posmen, gaji mesti besar... bukan ringan nak angkat satu2 surat ukiran cinta tu... Big Grin

org dulu kuat2 nak kisah apa....mmg btoi camna la lepa nak angkat tu kan

masa nak angkat tu mesti dah pecah lubang sbb ramai dah baca surat tu...aaaaaa kantoiiiii..tak suspend si penerima tu agaknya

gelak gelak gelak
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Away
05-26-2012, 10:51 PM,
#6
dear to my heart,Goodly is your beauty, honeysweet. You have captivated me >>>>> wak ambik yg wak pahamm jee ... gelakym
Offline
05-26-2012, 11:51 PM,
#7
(05-26-2012, 10:51 PM)wakmeds Wrote: dear to my heart,Goodly is your beauty, honeysweet. You have captivated me >>>>> wak ambik yg wak pahamm jee ... gelakym

cuba terangkan dalam BM

kat loopa ka gelak
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Away
05-26-2012, 11:59 PM,
#8
(05-26-2012, 11:51 PM)astrowan Wrote: cuba terangkan dalam BM

kat loopa ka gelak

dear to my heart,Goodly is your beauty, honeysweet. You have captivated me =
sayang buahhati ku, yang baik adalah kecantikan mu, semanisnya kurma madu.kau telah menarik perhatian ku ....ohhh looopaa sweett..dimanakah dikau .... gelak gelak



Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 7 <<>> Dilihat: 2424
Artifak Ini Merupakan Surat Cinta Tertua di Dunia
Geesya
31060
Forum Jump: