Bagaimana Seorang Runner Buat Duit Dengan Duit Raya

Offline
06-17-2017, 02:50 PM,
#1
resim
resim

PETALING JAYA: Menjelang Aidilfitri, apa saja sanggup dilakukan asalkan hasil usaha itu boleh jadi duit!

Begitu juga dengan Azwan Azrin Alias, 26, yang mencari duit raya untuk dirinya sendiri atas duit raya orang lain.

Berbekalkan sebuah motosikal, beliau membuka perkhidmatan bagi membantu orang ramai menukar wang kertas baharu untuk diberikan sebagai duit raya sempena Aidilfitri.

Kata Azwan, beliau tidak menyangka perkhidmatan yang diiklankan di Facebook ini mendapat sambutan hangat daripada warga kota.

"Saya tahu setiap tahun bila nak dekat raya warga kota memang 'bermasalah' bila bab nak tukar duit raya di bank, banyak perlu difikirkan seperti parkir dan masa sebab kena beratur panjang.

"Bila saya tukar duit raya untuk diri sendiri baru-baru ni, saya terfikir kenapa saya tak bantu mereka dengan sedikit caj," katanya kepada mStar Online.

Menurut Azwan, waktu kerja yang fleksibel dan tempat kerjanya di ibu kota yang kebetulan dekat dengan beberapa bank memberi peluang untuk dirinya menawarkan servis ini.

Setakat ini, beliau telah beberapa kali membuat penghantaran duit raya kepada pelanggan di sekitar Kuala Lumpur dan Lembah Klang dan dijangka membuat penghantaran terakhir pada Isnin ini.

"Saya sendiri akan pergi hantar ke tangan mereka. Sebelum hantar saya akan buat susunan masa dan lokasi, ikut persetujuan kedua-dua pihak," katanya.

Azwan berkata, caj penghantaran ditetapkan mengikut jarak, bermula serendah RM10 dan setakat ini upah paling tinggi diterimanya adalah RM45, iaitu untuk pelanggan di Kajang.

"Kalau datang ambil dengan saya pun saya caj RM10...upah saya pergi bank, beratur dan uruskan penghantaran. Lagi pun apa yang saya buat ni pun berisiko, siapa tahu saya kena rompak atau diragut ketika urusan penghantaran," katanya.

Azwan yang bekerja sebagai penyelia keselamatan tapak binaan berkata, beliau akan mendahulukan wangnya untuk membuat pertukaran di bank, berbeza dengan perkhidmatan yang ditawarkan individu lain.

"Servis macam ni sebenarnya dah banyak, cuma bezanya 'pelanggan' perlu 'bank in' duit dulu kepada penghantar. Saya lain sikit sebab pelanggan hanya buat bayaran apabila wang baharu sampai ke tangan mereka. Jadi tak timbul isu saya tipu atau sebagainya.

"Tapi saya pernah tolak permintaan seorang individu yang mahu tukar wang berjumlah RM100,000 sebab saya tak ada wang sebanyak itu," katanya.

Azwan berkata, setakat ini beliau telah menukar duit raya berjumlah kira-kira RM10,000.

Katanya, berdasarkan sambutan yang diterima, besar kemungkinan beliau akan meneruskan perkhidmatan ini pada menjelang Aidilfitri akan datang.

Sementara itu, perkhidmatan yang ditawarkan oleh penghantar sepenuh masa, Mohd Nasir Aripin, 26, sedikit berbeza dengan apa yang ditawarkan Azwan.

Selain pelanggan perlu memasukkan wang ke akaunnya terlebih dahulu, beliau juga meletakkan kadar tetap untuk servis ini.

"Saya letak caj upah dan penghantaran sebanyak RM40, tapi jika lokasinya jauh, saya caj lebih sikit.

"Soal lokasi saya tak kisah sangat sebab saya memang kerja 'runner' sepenuh masa, dekat atau jauh saya pergi asalkan dapat wang," katanya sambil menambah beliau dapat mengumpul hampir RM500 melalui servis ini, tahun lepas.

Katanya, bagi meyakinkan pelanggan, beliau akan memastikan sentiasa membuat kemas kini di Facebook.

Tahun ini adalah tahun kedua beliau yang bekerja sebagai penghantar sepenuh masa ini menawarkan servis seperti ini. - MStar

Possibly Related Threads...
Kota Bharu Bandar Paling Sesak Di Hari Raya
Beraya Dengan Sampin Songket Rm30,000
Nahas Hawk: Pilot Buat Tanda Pangkah, Penduduk Cuma Lambai Semula Sangka Latihan
Lelaki Dipenjara 17 Tahun Gara-gara Muka Sama Dengan Suspek Sebenar
Peneroka Felda Dapat Duit Raya Rm780
Bilal Terkejut Motor Ex5 Hilang Dicuri, Ditukar Dengan Basikal
Lelaki Buat Laporan Polis Syak Terbeli Beras Plastik Di Johor
Negeri Sembilan, Kelantan Beri Bonus Raya Rm500
Mufti Wilayah Terkejut Terima Kad Raya Daripada Si Cilik
Jenazah Dibakar: Mualaf Peluk Islam Dengan Rela HatiUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 44
Bagaimana Seorang Runner Buat Duit Dengan Duit Raya
sukawg
110933
Forum Jump: