Bookie Tawar Rm100,000 Untuk Atur Final Piala Malaysia

Offline
02-17-2018, 07:06 AM,
#1
resim
resim
resim

KUALA LUMPUR 16 Feb. - Pemain bertaraf bintang dalam skuad kebangsaan serta pasukan gergasi Liga Malaysia antara yang pernah didatangi oleh bookie dan ditawarkan wang RM100,000 untuk mengatur perlawanan akhir Piala Malaysia, dedah seorang pemain tersebut.

Pemain itu, yang enggan namanya didedahkan bagaimanapun berkata, dia menolak mentah-mentah tawaran tersebut kerana tidak mahu melakukan jenayah yang mampu merosakkan kariernya.

“Ya...Saya pernah didatangi bookie dan mereka menawarkan RM100,000 ketika kami mahu ber*aksi dalam perlawanan akhir (Piala Malaysia).

“Mungkin ada jumlah yang lebih besar ditawarkan kepada pemain lain, saya tidak tahu,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Apa yang pasti, bookie tidak hanya menyasarkan pemain bergaji kecil, sebaliknya turut ‘meman*cing’ pemain yang meraih pendapatan lumayan.

Sementara itu, bekas pe*nyerang negara era 1980 hingga 1990-an yang pernah disabit kesalahan mengatur perlawanan berkongsi taktik yang digunakan bookie untuk mendekati pemain dikehendaki.

Kata pemain itu, pada zamannya ramai yang menerima ra*suah disebabkan persatuan gagal membayar gaji dan tiada siapa membela nasib mereka kerana pemain tidak mempunyai persatuan se*perti sekarang.

Dia yang pernah digantung perlawanan akibat kesalahan tersebut percaya, isu ini tidak akan dapat dibanteras sampai bila-bila kerana sudah menjadi seperti barah yang sukar diubati.

“Ketika zaman saya, bookie akan menyasarkan perlawanan besar melibatkan pasukan gergasi tanah air. Jumlah wang terbesar yang ditawarkan ketika itu mencecah RM100,000. Saya percaya, pada era sekarang tawaran mampu mencecah jutaan ringgit.

“Mereka (bookie) mempunyai banyak cara untuk mendekati pemain, ada yang hanya membuat panggilan, ada yang berjumpa terus dengan pemain dan ada juga yang menggunakan rakan pemain itu sebagai orang tengah untuk membuat urusan.

“Saya percaya isu ini tidak akan berhenti dan sukar dibendung sampai bila-bila. Apa pun semua bergantung kepada pemain itu sendiri,” katanya.

Menurutnya, ketika zaman 1980-an dan 90-an gaji pemain agak kecil berban*ding pemain sekarang yang mencecah ratusan ribu ringgit sebulan.

“Dulu gaji kecil...persatuan untuk bela pemain pun tidak wujud jika gaji tertunggak.

“Disebabkan desakan hidup dan tidak berfikir panjang menyebabkan pemain terpaksa mengambil jalan ini (te*rima tawaran bookie),” katanya merujuk kepada Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional (PFAM) yang baru ditubuhkan pada Julai, 2009.

Bagi seorang jurulatih se*nior Liga Malaysia, beliau ba*nyak berdepan pengalaman mengendalikan pemain yang terlibat ra*suah.

Begitupun katanya, bukan pemain sahaja yang sepatutnya disiasat jika sesuatu yang mencurigakan berlaku, sebaliknya jurulatih dan pengadil juga perlu diberi perhatian.

“Saya percaya isu ini sukar dibendung kerana golongan bookie ini diberi perlindungan oleh orang yang berkuasa.

“Bookie bukan hanya men*dekati pemain tetapi pe*ngadil dan jurulatih turut didatangi mereka.

“Sepanjang saya menjadi jurulatih belum pernah ada bookie mendekati saya tetapi 10 pemain saya pernah terlibat.

“Sebaik sahaja saya tahu tentang aktiviti mereka, saya terus masukkan pemain itu dalam ‘peti ais’ (tidak dibenarkan beraksi),” jelasnya.

Semalam, dua pemain Sarawak dan seorang bookie direman enam hari bagi membantu siasatan kerana didakwa mengatur perlawanan.

Menurut sumber, ketiga suspek disyaki terlibat dalam mengatur perlawanan antara Sarawak menentang Felcra FC pada 10 Februari lalu.

Dalam aksi Liga Perdana itu, Sarawak sedang mendahului 2-0 di Stadium Kuching sebelum menjaringkan tiga gol pada minit terakhir permai*nan membolehkan Felcra FC menang 3-2. - Utusan

Possibly Related Threads...
Pasport Malaysia Ke-6 Paling Berkuasa Di Dunia
Beli Hartanah Untuk Jual Semula Tidak Lagi Boleh Buat Untung Besar
Bookie Tawar Rm300,000 Untuk Kalah, Sedangkan Hadiah Kemenangan Cuma Rm23,000
Indonesia Pertimbang Larang Pembantu Rumah Ke Malaysia
Tertinggal Iphone Dalam Kereta, Penumpang Uber Kena Pau Rm300 Untuk Pulang Semula
2 Pemain Sarawak, Bookie Ditahan Atur Perlawanan
Hati-hati Sindiket Tawar Keluarkan Duit Kwsp
Rumah Di Malaysia Terus Tak Mampu Dibeli, Kata Bnm
Robin Hood Moden, Rompak Klinik, Culik Jururawat Untuk Suntik Vaksin Penduduk Miskin
Badminton: Lumayan, Bookie Sogok Minimum Rm20,000 Satu PerlawananUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 69
Bookie Tawar Rm100,000 Untuk Atur Final Piala Malaysia
sukawg
115978
Forum Jump: