CINTA ANTARA BENUA SENSASI DI WanGold

Offline
04-28-2011, 09:50 PM, (This post was last modified: 04-28-2011, 10:20 PM by astrowan.)
#1
bismillahirahmanirrahim...

ambil iktibar apa yang terjadi..dan aku tak kan buka cerita sebenar benar tentang punca penceraian,boleh mendatangkan keaiban...

MAGHRIBIYYAH ATAU DIKENALI MOROCCO

resim

KEMBARA DI BUMI IBNU BATUTA


perjalanan aku ke bumi morooco dalam awal bulan 5 2010,masa tu bro trafic bukak thread pasal morocco,tujuan aku pi cadangnyanya nak servey biz,itu tujuan utama aku,

jadi aku start kontek bro trafic,so mula aku buat urusan,pi embassy morocco kat area klcc,aku buat uruan berdua,aku pi dengan patner aku,tak silap aku tiket pi balik untuk 2 orang dalam rm 4300...siap sume..

ticket dah ready,visa pun dah approve,...so aku pi panjat exim bank jap..untuk survey loan biz..dah dapat maklumat sume..kira satel dah haritu..aku plan nak buka cafe macam DOME kat morocco...so itu tujuan utama aku nak pi morocco

resim

resim
Di waktu malam

resim
LAYOUNE ATAU AL UYUUN




inilah pertama kali aku dengar nama tempat layoune,aku blur..try google pasal layoune,tapi tak banyak maklumat aku dapat,cuma dari bro trafic..dia bagitahu..potensi amat besar untuk buka biz kat layoune,aku try cari pic layoune,tapi tak banyak membantu..cuma,,aku tgk kat map..layoune ni tepi pantai...dalam hati..kalau tepi pantai geranti cun,sebenaqnya..aku penah lepak iskandariah dekat 2 bulan..pergh..memang cun...macam kat eropah...aku rasa iskandariahni patut mintak merdeka dari mesir..bayangkan..aku travel dari kaherah,,sampai iskandariah..terkejut...bandar cantik tepi pantai..banding kaherah..kotor ya amat..bandar macam iskandariah.mana ada kat malaysia..maksud aku bandar moden tepi pantai...jadi aku bayangkan layoune ni macam iskandariah.....

JAZIRAH ARAB

tanah arabni tak delah asing bagi aku..aku dah travel banyak gak negara arab,tapi tak leh lawan hafizuka..dia satu dunia round...jadi bila aku amik kepetusan nak kemorocco,aku tak delah exited sangat..citer bab tanah arabni antara aku penah sampai iran,turki,syiria,jordan,yaman,mesir..mekahje aku tak sampai lagi...aku travel sorang masa umo aku 16tahun masa tahun 1995,dari malaysia naik flight ke iran..lepak kat sana sebulan..lepas tu amik bas dari tehran masuk turki terus sampai syiria..aku duk syiria dekat setahun gak dari akhir 1995 sampaila akhir 1996..aku masuk kelas bahasa arab...

pada pandangan peribadi aku..tanah arab yang terbaik aku letak syiria..dan untuk pengetahun korang..rangking no 1 catik wanita arab adalah syria dan lebenon(sebenarnya lebenon tu asalnya syiria)..jadi apa yang aku nak ceritakan...tanah arab bukan lah sesuatu yang asing untuk aku..perangai arab pon aku masak...dan memang tepat sekali allah turunkan nabi pada bangsa arab..kalaulah rasulullah turun pada bangsa melayu..mau jahat lebih dari israel bangsa arabni

1 MEI 2010

flight aku aku malam tak silap,aku amik qatar airaways...cuma pagi tu,aku duk rumah orangtua kat tpg...dalam lepas zohor..ayah aku tiba tiba rebah..ayah aku ada buah pinggang..dah hampir 4 bulan dylisis..jadi aku sambut ayah aku...ayah aku nampak uzur sangatdah..umo 65...tapi aku tgk mahadet dekat 80 pon steady lagi...so ayah akau mengadu kat aku dia rasa tak sehat sangat..dia bgth ...ngah(panggilan family aku)..ko kene jiwa besar..buat sampai jadi...aku kata insyaalah....

dalam lepas asar aku gerak dengan patner aku..patner akuni kira member tadka dari tadika lagi..rumah pon sebelahje..jadi kami sampai klia..lepak jap chek in..sume clear...so masuk trus...

qatar airwaysni..okla..kami transit kat qatar..dari qatar terus ke casablanca..dalam flight tak de ape yang best...tido,makan layan movie..dalam pukul 10 pagi..kami sampai bumi morocco..

resim
resim

CASABLANCA

"IZA KUNTA FIL MAGHRIB,LA TASTGRIB"(jika kau berada di magribi,jangalah kau berasa pelik" itu la antar madah orang morocco...

akhirnya sampai juga aku kat bumi casablanca..aku dalam airportje..jadi aku tak taula macamna rupa town casblanca..urusan imigresen agak leceh sikit,banyak tanya..

sampai sepuluh pagi...naik flight ke layoune dalam 8 malam..pergh..bersidai la kitaorang dari pukul 10 pagi sampai malam kat airpor...pi makan nasi minyak dia..kena dalam 40 hingget..sandwich dalam 15 hengget sebungkus..standardla mana mana airport...nak banding airport klia dengan airport casablanca...kene tinggal tak bertiangla airport casa blanca...takde apa nak buat ..tido dengan cuci mata je..pergh lawa arab morocconi..ialah depakan dekat dengan spain...ada iras iras spain...


CASABLANCA TO LAYOUNE

pukul 7 malam aku dah pi chekin...masuk terus dalam flight...setahu aku kalau naik bas dari casablanca ke layoune amik masa 30jam,sbb tu bro trafic suh amik flight...so dalam flight duk sembang dengan orang sebelah..interview pasal malaysia...kebetulan ramai budak sekolah menegah depa..pakai baju sukan..mungkin ada pertandinga dikir barat kot kat casablanca...perjalanan kalau tak silap aku amik masa 2jam setangah gak...dan kapal pon mendarat di layoune dalam pukul 11 malam...cuaca time ni berangin n sejuk,nyesal aku tak bawak baju tebal..keluarje dari kapal aku terus call bro trafic...dan aku kene lalu imegresen sekali lagi

anta min malazi

naam

maza tahddas hina

bittijarah...

fi sodiqi hina

fi...istanna...

aku nampak keliobat orang melayu kat luar..sapa lagi kalau bro trafic..sbb dia sorang je melayu yang duk tengah padang pasir kat morocco..aku pun lambai bro trafic...

sheikh..hang mai jap..imigresen nak jumpa hang..dia nak kompom yang aku ada kenalan kat sini,..bro trafic datang dengan adik ipaq..adik ipaq dia orang morocco..so dia la explaine ...siap sume..akupon kuar dari tempat imigresen...salam and peluk bro trafic..

welcome to layoune...aku tak nampak apa...gelap..sebab malam da.

LAYOUNE

akhitnya sampai jugak aku bumi layoune..lepas setel kat imigresen..aku,paradox(id kat CG)patner akulatu..kuar dengan bro trafic..

"sheikh..kita naik van.."aku tgk bro trafic dah sedia van kecik,rasanya tak de kat malaysia van kecikni..kat belah arab belambakla..sebnaqnya..aku travel tak bawak banyak barang,satu beg sandangje..ialah..bukan aku nak pindah moroccopon...

dalam petrjalanan dari airpor sampai dekat rumah bro trafic...aku tak nampak clear sangat..cuma aku rasa tak sedap hati tgk suasana bandar layoune...cuma dalam hati..esok siang hari aku dapat tengok clear keadaan sebenar bandar layoune...

"ok syeikh..kita sampai dah..."kami berhenti depan rumah bro trafic..design rumah flat tipikal arab...persekitaran pon tipikal arab..berabuk dan coklat...

"jom naik,rumah ana tingkat 3"..kami naik sampai rumah...bro trafic bagi bilik..not bad la..semua lengkap..cuma bro trafic pesan,,kene jimat air sikit..sebab takut habis tengah malam nanti..mana nak cari...rupanya layoune style jordan gak..ada lori tangki jual air...

'malam tu,kami borak sampai ke subuh...pr bro trafic memang ok sangat..macam lama kenal...panjang gak borak..ialah sampai ke subuh...bunyi azan.."jom pi masjid"

pergh sejuk giler masa solat tu..tak sangka pulak bulan 5 morocco sejuk lagi...lepas solat subuh..bro trafic jamu ayam golek berempah..makan dengan roti...konyang ...terbongkang sume


PAGI PERTAMA DI LAYOUNE

malam tadi kami tidoq lepas subuh...aku sebanaqnya tak leh nak lena sangat..walaupon badan letih ya amat...aku tak sabar nak tunggu matahari terbit...aku nak tau macamana keadaan sebenar pekan layoune ni

dalam pukul 8 pg...aku bukak tingkap....terus tak sedap ati..apa yang aku gambarkan dalam otak pemikiran tak sama dengan kenyataan..aku mengharapkan pekan layoune ni sama dengan iskandariah...bila tengok tak berapa tersusun pekan dia..bangunan tanah warna oren...dan yang pastinya...pekan layoune bukan tepi pantai macam iskandariah....aduh..masak aku...ari pertama dah ilang mood aku nak survey biz....dan pekan layoune dipenuhi dengan tentera united nation....so..aku tepuk dahi..memang silap aku tak survey awal awal...kalau aku tahu keadaan pekan layoune macamni..memang aku tak datang layoune...bagi aku...aku dah set nak buka cafe konsep macamana..takkan aku nak buka cafe konsep DOME kat layoune..buka memang boleh buka...sale pening kapla la...tapi pada yang nak buka kecik kecik atau konsep sendiri..letak celah mana dunia nipon..biz tetap jalan gak..betul tak...so..aku termenung sensorang...taket balik 10 hb..pergh 8 ari lagi aku kene bertapa kat layoune..masak kapla aku...




Possibly Related Threads...
Nur Sajat Katanya Dilamun Cinta Dengan Jejaka Sado
Putus Cinta Dengan Lelaki Melayu, Elizabeth Tan Hampir Bunuh Diri
Neelofa Luah Rasa Hati Mengenai Cinta Di Instagram
Tasha Shila Berehat Setahun Lepas Putus Cinta Dengan Jejaka Cina
Pelakon Wanita Antara Yang Ditahan Jawi Minum Air Memabukkan
Datuk Siti Nurhaliza Tersenarai Antara 500 Muslim Berpengaruh
Putus Cinta, Zizan Mengaku Dialah Punca
Kahkahkah Akhirnya Cinta Emma Maembong Dan Zizan Kembali Mekar
Emma Maembong Sahkan Sudah Putus Cinta Dengan Zizan Razak
Bukti Apa Yang Mereka Ada? – Zizan Respon Gosip Cinta Emma Maembong
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 09:51 PM, (This post was last modified: 04-28-2011, 10:32 PM by astrowan.)
#2
resim


resim


resim

Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 09:56 PM,
#3
mari kenali morocco.................

Maghribi (Morocco)

Maghribi (المغرب), (Arab: Al-Mamlakah al-Maġribiyyah - المملكة المغربية‎ ; bahasa Berber: Tageldit n Lmeghrib ) ialah sebuah negara di Afrika Utara yang mempunyai satu garis pinggir laut yang panjang di sepanjang Lautan Atlantik yang menjangkau Selat Gibraltar sehingga Laut Mediterranean. Negara ini bersempadan dengan Algeria di timur, Laut Mediterranean dan Sepanyol di utara, dan Lautan Atlantik di barat. Sempadan selatannya telah dipertikaikan. Maghribi menuntut hak milik Sahara Barat dan telah mentadbirkan kebanyakan wilayah itu sejak tahun 1975.

Maghribi, sebuah negara yang mengamalkan raja berperlembagaan, merupakan negara Afrika tunggal yang bukan ahli Kesatuan Afrika. Bagaimanpun, Maghribi adalah ahli Liga Arab, Kesatuan Maghrib Arab, Pertubuhan Persidangan Islam, Kumpulan Dialog Mediterranean, Kumpulan 77, La Francophonie serta sebuah sekutu bukan NATO Amerika Syarikat yang utama.

resim

Nama

Nama penuh untuk Maghribi dalam bahasa Arab bermaksud "Kerajaan Barat". Untuk rujukan sejarah, ahli-ahli sejarah biasanya merujuk kepada Maghribi sebagai Al Maghrib al Aqşá ("Yang Paling Barat") untuk membezakannya dengan kawasan sejarah yang digelarkan Maghrib (المغرب العربي al-Maġrib al-ʿArabī). Nama Morocco yang digunakan dalam banyak bahasa yang lain berasal daripada nama Marrakech, ibu kotanya yang dahulu. Marrakech pula berasal berasal daripada ungkapan bahasa Berber yang bermaksud "Tanah Tuhan".

Sejarah

Kawasan Maghribi moden telah didiami oleh manusia sejak Zaman Neolitik, iaitu sekurang-kurang sejak 8000 SM ketika kawasan Maghrib adalah kurang kering berbanding dengan hari ini. Kebenaran ini telah diakui oleh tanda-tanda budaya Kapsian.

Banyak ahli-ahli teori mempercayai bahasa Berber mungkin tiba pada masa yang lebih kurang sama dengan pertanian (sila lihat Berber), dan diterimaguna oleh penduduk-penduduk di sana bersama-sama dengan pendatang-pendatang yang membawanya. Analisis genetik moden telah mengesahkan bahawa selain daripada kelompok etnik yang utama, iaitu Berber dan Arab, berbagai-bagai kaum yang lain telah menyumbang kepada penduduk-penduduk kini. Ini termasuk orang-orang Phoenicia, Yahudi Sephard, serta Afrika sub-Sahara.

Orang-orang Berber, yang sering dirujuk dalam lingkungan aktivis etnik moden sebagai "Amazigh," lebih biasa dikenali sebagai Berber sahaja, atau mengikut identiti etnik kawasan mereka, umpamanya Chleuh. Pada zaman klasik, Maghribi dikenali sebagai Mauretania, satu nama yang harus tidak dikelirukan dengan negara Mauritania yang moden.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Maghribi
p/s iklan ja ni.................ekekkkeke
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 10:00 PM,
#4
HARI HARI DILAYOUNE

apa aku nak cite..ari pertama lepas frust tengok pekan layoune..mood aku dah mati..terus pike nak balik..jadi ari pertama aku tidoq...

belah malamnya..bro traficc ajak p kuar tengok pekan...so kami kuar bertiga...pusing layoune..terus terang bagi aku tadak yang menarik..tipikal pekan kecil arab...pusing sejam gak terus balik...

MAKANAN...

hahahha..8 ari duk layoune..ari ari makan ayam...huhuhuhu..apapun bersyukurla boleh makan lagi..tapi takleh lawan malaysiala...sbbtu orang malaysia gemok..wakakka


FIZIKAL MOROCCO

aku tgk takdela cutting eropah...sederhana je..tapi jarang nampak yang gemuk..sebab hidup depa susah,tapi dalam banyak banayak negara arab aku pi,morocco paling peramah


BERMULA CERITA SIGADIS

hehehhe..dalam bangunan yang kami duk tingkat 3 ni...rupanya ada sigadis genit...LOUBNA namanya...aku tadakla amik port sangat..dia duk tingkat 2,so boleh katakan tiap ari nak turun mesti terserempak dengan dia...muda lagi dalam 18,tapi putih melepak..free hair...tapi member aku duk macam berkenanje..sebab aku tak berkenanla..aku tak amik port..hahahhah

dan tiap petang..wife bro trafic ada member kamcing..namanya bouchra...fizikal memang ok..pakai tudung..keje kat farmasi..tiap petang datang...hilangla serabut perut aku tengo BOUCHRA..dah datang ari2..tergugat gak jiwa raga..tapi aku ni bukan jenis mesra alam..tak bertegurpon..aku kan jenis pemalu..hahahha


AKU YANG TEPU DI LAYOUNE

aku snediri tak sangka terperangkap di tengah padang pasir morocconi..aku agak dalam 1700km jauhnya dari casablanca..apa ar antara aktiviti aku kat layoune..

jap..hahahha..kalau pagi..aku bangun...lepas solat subuh...aku buka tingkap...tunggu aweks nak gi sekolah..menhiburkan hati yang lara...hahhaha..


BERITA DARI MALAYSIA

hari keempat aku kat layoune..dalam pukul 10 pagi mak aku call...ngah..abah nazak...pergh....terduduk aku...terus aku rasa nak balik...ayah aku sakit buah pinggang...yaallah...aku rasa sayu sangat...

mood aku terus mati...paradox kata nak kaur pekan..aku kata ko gi lah..aku takde rasa dah...

dalam lepas zohor...adik aku call pulak...'ngah..abah dah takde...aku meraung....alllllllah...abah...ngah tak sempat jumpa'

aku nagis sorang sorang dalam bilik..aku berat ujian akuni....aku istighfar banyak banyak...itu ajal ayah aku...dah sampai masa dia

'paradox,mai kita solat jenazah ghoib...aku jadi imam'

aku rasa sepi sangat masatu..ayah aku takde..aku pulak duk terperangkap kat tengah padang pasir layoune..dipisahkan beribu ribu km...aku rasa macam ***** sangat

dalam lepas maghrib..ada panggilan dari mak aku..ngah...abah adalagi..tadi dr kata dah nazak...yallah..panjangkan umur abah..sempatlah aku balik ke malaysia dan berjumpa dengan abah...sedih siot


ALANG ALANG MENYELUK PEKASAM,BIAR MAKAN DENGAN NASI PANAS..

bagi aku..misi ke layoune adalah projek fail aku...dahla ayah aku nazak...(siap solat jenazah ghaib lagi)tak meninggal lagi ayah aku...jadi aku tanya bro trafic..aku nak kawen..alang alang datang..tak dapat biz..dapat bini..aku dah nekad..sbb datang ke layoune memang buang masa aku..

so,terus terang aku kata..takdela cun mana yang aku nampak kat layoune..kat malaysia banyak gak yang lawa...aku dah tetapkan spec aku..kalau takde yang berkenan..aku tak mau gak..alang alang datang beribu kilometer..rentas benua...cari biar puas hati...kalau tak jumpa...kira memang aku balik dengan tangan kosong

so ,bro trafic tunjuk calon calon..tak silap ada 4 pic..semua aku reject...lepastu wife bro tanya bouchra..ada memberke..tak silap akula..jadi bouchara la rekemen ex wife aku sekarang..bouchra bagitahu..ex wife akuni penah keje praktikal dengan dia kat farmasi...bouchra kata..aku gerenti berkenan..jadi bro trafic tak penah tengok..dan rasanya wife bro trafic pon tak penah tengok...tapi masaalahnya..ex wife aku ada kat BOUJDOUR......

PERJALANAN MENCARI CINTA..AKU DATANG BOUJDOUR...

flight aku balik kemalaysia hari ahad..arini khamis...jadi aku ada 3 ari sebelum bertolak kemalaysia...dan bro trafic kata ada dua calon sekarangni..mula mula tengok ex wife aku,kalau tak berkenan..tgk ghizlan..jadi dua dua ada kat boujdour...cadang petang nak ke boujdour...tapi aku rasa malas nak pergi..mood aku memang dah tawar..aku pike kalau pergi..dan tak berkenan..lagi buang masa aku..letih lagi...tapi paradox pujuk..hondapuma..enjoy skit..anggap kita pi melancong tempat baru..paling kurang kita kenal boujdour..lepasni kita dah tak datang dah..aku pike..betul gak..ok jom

siap barang dalam pukul 7malam ..aku dengan paradox pi tepi jalan,adik ipaq bro trafic anto..bro trafic pi kemudian..beli tiket nak terus naik bas..

perjalanan ke boujdour adala dalam 2 jam setengah...sampai kat boujdour..aku tengok..nampak bersih sikit banding layoune..tapi pekan dia kecik lagi...sampai je..lepak depan bank...paradox ni ramah..dia pi masuk kedai hanpon..bantai borak dengan pak arab..dalam 30 minit..datang pak sedara wife bro trafic sambut kita orang...terus dia bawak balik rumah...

kat rumah..bantai borak..payah gak dia nak betulkan lidah cakap bahasa arab bandar dengan kami...dalam pukul 12,bro trafic sampai..dan sbelum tidok..kami dijamu dengan ikan,daging taajin...melantak..siap kenyang..terbongkang...

AKU DAN PARADOX

dia la member dari kecik..sama belajaq sampai syiria..tapi aku sambung mesiq..dan dia patner aku dalam biz...kira sahabat dunia akhiratla..sbb tu kami boleh borak dengan arab..bak kata orang ukrine..dyvno..(not wonderla) hahahha

KES AKU YANG ON THE SPORT

sebenaqnya kes akuni memang bro trafic pening kapla..datang servey biz..alih alih nak kawen..pening kapla bro trafic...tunjuk calon..suma aku tak berkenan..last last kira tawakkal pi keboujdour..ialah..dia pon tak kenal macamna rupa dan perangai ex wife aku,hanya berpandukan rekeman kawan wife dia si bouchra..biasanya depa kira sebelumdatang ke morocco dulu..dah berkenan..chat..baru datang..aku ni kira mencari jarum dalam kilang gula...tapi itu la aku..peranagai dari dulu tak berubah..bila aku nak sesuatu..aku mesti dappatkan..

PAGI YANG INDAH DIBUMI BOUJDOUR

bangun je pagi,bro trafic bagitahu..kita akan jumpa ex wife kita di taman..dekat dengan cafe..kira kita tengok kat situ..kalau tak berkenan kita pi rumah ghizlan..janji pukul 10

pagi..aku sarapan pon tak kenyang..banyak bende aku pike..pasal ayah aku yang paling utama..sebenaqnya..aku duk doa kat allah..supaya allah panjangkan umo ayah aku..bagi aku sempat jumpa dia.



pukul 9.30..kami kelauar..aku,paradox,brotrafic,wife bro trafic,paradox kata aku,kalau tak bekenan macammna...aku kata..nak kata apa lagi...jadi kami berjalan ketaman..aku jalan belakang sekali..slow slow..aku nak tengok dari jauh dulu...

dalam sepuluh minit menunggu..akhirnya sampai gak wife,dengan serba biru,,kemeja biru cair,skitr jeans labuh,dan bertudng biru...paradox terkesima..muka aku yang tak berapa cerahni jadi merah dan panas..pergh..putih melepak..hahahha..aku dah letak..tak pasal dia pulak reject aku...jadi sebab aku duk jauh..depa dulu berjumpa dengan ex wife aku..dia tanya mana aku..mungkin dia ingat paradox..bro trafic tunjuk aku..dengan langkah hero malaya..aku datang...asslamualaikum...kaifa haluki...dia jawab khair..penuh dengan senyuman..pergh..nak gugur jantung gua...last kami ke cafe..aku duk dengan paradox..ex wife duk dengan bro trafic dan wife..so bermula proses nya..

aku minum kopi dengan paradox,..paradox kata kat aku...aku denggkiiiiiiiii


teringat sebelum bertolak kat boujdour..aku tak mau pegi..hang pi sorangla paradox..hang pon tau..taste hang sama dengan aku..kalau hang berkenan..kira aku berkenan latu...tapi aku sampai juga ke boujdour..rupanya allah dah rancang dan susun semuanya


DETIK BERMULA DI BOUJDOUR


aku tengok..hanan duk borak dengan ex wife aku,nampak panjang lebar,dalam sejam gak duk kat cafe...habis borak..bro trafic bagitahu..ok beres...tunggu 2 jam lagi..sebab dia nak call ayah dia dulu..ayah dia tak duk sekali....so kene mintak izin ayah dia dulu,dari dia..dia dah setuju...

syukur alhamdulilah...aku rasa macam dia nak reject aku...sebab aku sedaq sapa aku..dan dia pon tak kenai aku..paradox pandang aku...bertuah badan hondapuma wei...

jadi..kami pun bersurai..dia balik umah..kami pi pantai..nak menghabiskan masa 2 jam lagi nak tunggu keputusan..aku kata..kalau pak dia reject..apa plan kita..bro trafic bagitahu kita pi tgk ghizlan..aku jawab tak mau

2 JAM..BAGAI 200 JAM

kami duk perabis masa tepi laut..boujdur ni pekan dia kecik ja..tapi lagi tersusun dari layoun..dan memang tak menyesal aku datang boujdourni.....aku tak main air pon...berdepan laut atlantik..duk layan perasaan..paradox,bro trafic,saifullah turun tepi pantai...aku tengok .ombak besar menggulung...aku masih terpikir...sampai kesini allah letak aku..aku diberi peluang untuk lihat lautan atlantik tempat bermulanya pengembaraan ibnu batuta...dan perkerjaan utama penduduk kat sini takkan jual burger kot..100% nelayan...banyak ikan sardin..

setelah 2 jam berlalu..talifon berdering...positif..datang lepas maghrib...yaallah...kau permudahkan segalanya

Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 10:00 PM,
#5
PERSIAPAN MAJLIS PERTUNANGAN

lupa aku nak bagitau...dalam urusan ni,mak mertua bro trafic ikut sekali..kiranya dia wakil aku hahhah
dalam pukul 1 tghr...so aku sebnaqnya terkejut
kami dapat beritaada..gumbira pon ada...dan tertanya tanya..majlis apa lepas maghribni...hantar tanda ka..bertunangka...ialah..aku sempat lagi mikiornye..ummipon aku tak maklum lagi(mak akula)..

aku tanya kat bro trafic..berapa nak kuar duit pi beli barang...bro trafic bagitau wat kuar dulu 5k..pi bank..amik duit..bagi hanan dengan maknye..depa berdua kuar pi beli barang persiapan untuk majlis malamni...kami bertiga balik rumah pak sedara hanan

rumah pak sedara hanan dalam pekan boujdour gak..dalam pukul 5 petang..kami kuar ke pekan boujdour...lupa nak bagitau..rumah paksedara hanan dalam pekan boujdour gak...kami pi taman..lepak kat situ..ramai betul orang kat taman..ramai bawak family..so macam biasa la..depa duk terkejut tengok orang asing mai tempat depa..depa datang kerumun..aku pon apa lagi..aku kaki pi tempat lain..aku tgk paradox dengan bro trafic duk saign aoutugraph...hahahha....

dalam pukul 7.30..hanan dan maknye sampai..bawak barang...cincin pon dah beli...gula sekotak dengan susu sekarton pon ada..terus kami pi rumah dia..sampai ja...mak hanan bagi salam...mak ex wife turun sambut..jemput naik..aku tertyanya dalam hati..mana pak dia..majlis penting macamnipon pak mertua aku tadak...(aku pulak..mana mak pak aku.hahah)...

naik ja tingakt satu..aku terkejut..sayupun ada

PERASAAN KELIRU

masa aku depan mesin atm...tengah pegang kad atm maybank nak cucuk duit..tiba tiba ada datang satu pemikiran..apa benda yang aku buat ni...kenapa aku perlu kuar 5k..aku ni nak bertunang ke apa...kenapa aku kene bertunang...kenalpon tak lagi..eh kan patutnya aku kenal dulu..kira aku tanda dulu..tak yah bertunang dulu...dengan perasaan serba salah aku kuarkan 5k gak..duit malaysia..convert duit morocco dalam 12k tak silap aku..lepas amik duit..terus p dekat bro trafic..dan aku masih ingat..aku tanya..em kenapa perlu ikat terus...bro trafic kata..kat sini budaya lain..kira jumpa..kene terus ikat...emmm


KU SARUNG CINCIN DIJARIMU..KU BERIKAN SEGELAS SUSU..SECUBIT TAMAR..(1)

masa mak mertua aku jemput naik..aku last sekali naik..rumah dia tingkat 2...bukan rumah flat..tapi macam flat gak la..flat style arab...aku sampai je..aku rasa sayu sangat...rumah kecikje....terus aku masuk kat ruang tamu..aku rasa janggal..sebab aku tak tau majlis apa malamni..sebab tak dak orang lain..kami berlima..aku,paradox,bro trafic,hanan,mak hanan....aku tengok tadak orang belah ex wife aku...kat ruang tamu..mak hanan dengan hanan susun barang hantaran...aku perati keliling..ada komputer sebijik..ada laptop sebiji..tapi secara kesimpulannya..depa bukan kotegori berada la...tapi bukan tahap miskin tegar la..tapi tahap perlu dibantu....

aku masih rasa hairan..sebab tadak orang lain..tak lama..mak mertua aku kuar bawak kuih biskut arab...air minuman...hanan pon dah siap susun barang...taklama majlis pon mula...mak dia tanya aku..buat apa..keje apa...ialah..nak terima menantu..hahahhaha.....dan mak dia cite..dia ada anak empat orang..sume anak dara..sorang dah kawen...so yang ada sekarang ni 3 orang..

taklama lepastu kuarla adik dia...dua dua kuar...yang pertama kuar..aku dengan paradox terpegun...pergh adik beradik model ke diorangni...aku tengok..mulut paradox ternganga..aku amik buah tin campak dalam mulut dia..woi..coverla skit bro.....dalam ati aku pulak...pergh...kalau boleh diundur masa..aku amik adik...paradox amikla kakak..ahhhahahahha....

lepastu..adik bongsu dia kuar...yallah..aku sayu...masatu terus aku rasa..aku perlu jadi superhero malaya...dan rasa tepat keputusan aku melamar ex wife demi menjaga keluarga dia.adalah tepat sekali..dengan keadaan adik bongsu dia yang perlu dijaga...ah..aku sambung nanti..


KU SARUNG CINCIN DIJARIMU..KU BERIKAN SEGELAS SUSU..SECUBIT TAMAR..(2)


bila kuar adik bongsu dia..aku terkejeut..dan pasti paradox,bro tr pun rasa simpati ada dalam hati diorang...adiknya jalan terensot ensot(betulke ayat akuni)..rupanya kedua dua tapak kaki dia cacat...ketogori OKU la...masa tu dalam hati kata...aku musti kawen dengan ex wife aku..aku nak kongsi apa yang aku ada dengan depa

abis cite adik bongsu dia..balik pada majlis...bila suma dah siap..kamipon mulakan majlis dengan alfatihah...dan hanan menjadi curucakap pihak aku...jadi..mak dia bagitahu..ayah dia tak dapat hadir sebab ayah dia duk kat asfi..aku rasa 20 jam dari boujdour..ayah dia ada kedai jual dadih...so.majlis berlangsung dengan sederhana..tak lama lepas tu..baru ex wife aku kuar..(rasanya heaven dah tengok pic aku bertunang dalam fb aku)
dia pakai kaftan kuning...huhuhuu...aku nak kata apa lagi..segi fizikal..perfect...dia duk bersimpuh tepi aku...dan majlis pun bermula..ala menyampah pulak aku nak tulis..jiwang karat sangat..hahah aku suapkan buah kurma kat mulut dia..diapon buat macamtu kat aku..lepastu berbalas suap segelas air susu...siap..tu upacara sarung cincin..pergh...muka dia yang putih jadi merah padam bila aku pegang jari manis dia masa sarung cincin...lepas sarung cincin..pakaikan rantai pulak..selesai...

bro trafic kata..apakita kita nikahkan terus..aku kata..kalau mazhab maliki..tak perlu saksi..kira dapat persetujuan dari pihak perempuan..boleh dikira nikah yang sah..itu ikut hukum..bukan rule negara la...jadi bro tr kata ayah dah setuju..kira kita nikahkan terus...tapi aku masih was was..sebab akuni syafie..syafiee kan detail sikit pasal hukum..perlu ada 2 saksi dan wali...jadi aku kata..tak yah buat..nanti kita macam buat hukum sendiri pulak...jadi malam tu..kira majlis bertunagjela


dalam pikul 9..kami balik..masa dalam perjalanan..aku tengok..paradox senyapje...aku tak mau tanya sekarang..sat lagi sampai rumah sedara hanan..baru aku nak korek cite..sampai je kat rumah pak sedara hanan...makan malam dah siap...ayam dan daging unta masak taajin...berselera kami malam tu..masa majlis bertunang tadi..keluraga ex wife aku jamu biskut arab dengan buah je...siap makan..aku kuar balik..pi stesen teksi..kene tempah nak balik layoune pukul 3 pagi...sebab esok hari ahad pukul 9 pagi aku punya flight ke casablanca...jadi memang kene tempah teksi..siap tempah aku balik ke ruma...

masa nak tido..aku duk tengok paradox letak tangan atas kepala sambil baring..macam termenung sesuatu..last last aku tanya..nape bro..last last dia bukak mulut..."aku berkawan dengan ko dari kecik lagi hondapuma,dari susah sampai tahap macamni sekarang,aku rasa tak boleh terima kenyataan yang ko dah bertunang dengan orang arab,benda yang kita selalu sembang masa study dulu,aku rasa cemburu sangat..bila la masa aku pulak"

aku senyumje..calm down bro..adala jodoh ko nanti...hahhaha

KEMBALI KE LAYOUNE

pukul 3 pagikami dah siap..tak lama teksi sampai depan rumah,pak sedara hanan peluk aku,dia kata dia suka kat aku..hahahha..maksudnya dia suka personaliti akula...mula mula dia kata akuni nampak macam sombong,tapi dah duk dua hari..dia tau aku macamana..lepas ucap selamat jalan.aku.paradox bro trafic naik teksi balik kelayoune

nak jadi cite..dalam sepanjang perjalanan 2 jam balik kelayoune..ialah dah pukul 3 pagi..mesti lelap punya..tapi aku takleh lelap..drebar teksi macam mangkok hayun...dia mengantuk bantai bawak teksi..dua jam aku tak leh tido sebab risau accident...dia bawak terhuyung hayang..banayak kali gak aku gerak..bila nampak mata dia stim...sampai layaoune pukul 6 pagi..aku letih kaw kaw..mata bengkak..tak tido...sampai rumah trafic,kami siap ke airport...flight pukul 9 pagi..7.30 pagi kami dah sampai...tak dak buat apa..pukul 8 chek in..n trus masuk flight

AIR MATA MINAH SPAIN

hahah tajuk gempak..takdelah aku nak cite pasal flight dari layoune ke casablanca..masa mai baru ni kapal besaq..ni nak balik kapal kecik...dalam kapal aku dengan paradox je budak melayu...lain sume spain..ada rombongan makcik kiah barangkali...ialah..layoune kat terminal org spain sebelum berangkat ke pulau canry...balik pada tajuk kat atas...dalm baru sejan atas kapal...tiba tiba kapal bergoyang..naik turun ..naik turun...pergh masatu aku kecut perut..paradox kata..tobat dah aku tak mau naik kapal kecik...awek spain sebelah aku dua ..duk peluk sama depa..sambil nangis..hahhahahah...kapten kapal bagitau..cuaca kurang elok..harap besabaq...aku terus terang cakapla..habis yassin aku baca..pergh..masatu kata...kalau jatuh kapal ni..tak panjangla nyawa aku.....tapi alhamdulillah..bila kapten bagitahu..dah mendarat..pergh lega.....tapi masa nak mendarat..aku rasa..mati aku kalini..lagi teruk dia punya terhuyung hayangnya...aku akata abis..terempas dah kapalni..tapi akhirnya..selamat juga mendarat...kesimpulanya..aku tak mau dah naik kapal kecik macamni..sanggup naik bas 30 jam dari casablanca ke layoune
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 10:01 PM,
#6
WANITA MELAYU DIBUMI CASABLANCA

aku sampai airport casablanca dalam pukul 12 tghr...flight pagi esok(isnin) pukul 10 pagi..ada 22jam lagi...pergh tak tau nak buat apa..masa tolak troli nak pi cari port bersidai..tetiba tengok ada kelibat wanita melayu..ialah..hanya melayu yang kenal melayu..walaupun indoneis muka lebih kurang kita pakaian dan tudung depa kita leh kenal..awek malaysia atau indonesia..macam biasa..paradox yang terlebih peramah pi sapa dulu..aku follow dari belakangje..

rupanya wanita melayu ni semuanya pensyarah..duk tengah amik phd sume..2 dah kawen sorang tak kawen lagi..rupanya ada persidangan matematik di marakesh..jadi depa transit sat..dekat sejam je berborak..depa tanya..kami datang wat apa..kami kata ..kami datang survey biz..tapi tak jadi..kami survey marka


sorang dari uitm shah alam,sorang dari ukm...yang tak kawen jela yang aku ingat..dari uitm jengka...sebab dia tak kawen..aku bersembang panjang sikit..rupanya sekapal..ore kelate jugok


habis borak..depa pi naik flight balik ke marakesh..tinggallah aku dengan paradox duk bersidai..tapi aku call mustafa..abang ipaq ex wife aku..dia nak jumpa.. sebab dia tak dapat datang majlis bertunang..ialah..masa majlis bertunang..tak de pun wakil laki dari pihak ex wife..jadi abg ipaq ex wife aku kira wakil la..nak tengok biras dia...apa jenis lelaki akuni...muka pecah tembokka..jadi dia janji pukul 8 malam..jadi sementara nak tunggu pukul 8 malam...emm tidoqjela kat kerusi panjang airport tu

ABE STAPA

akhir pukul 8 malam ..mustafa sampai..tinggi orang..dalam enam kaki lebih..ada iras arab syiria..jadi kami berjabat tangan..dan bertanya khabar..dia ruapanya ada meeting kat casablanca..keje dengan company marjan..macam tesco..dia ajak balik hotel..kami pon nak ikut,tapi kami kata kami sewa bilik lain,dah tak sanggup lepak kat airport..so..kami naik train dari airport ke tengah town casablanca..dalam train kami bersembang..rupanya mustafa ada fikrah agama..setiap kalai dia bercakap..dia akn selit hadis hadis rasulullulah...akhir sampai kat hotel..kene 80 dolar..lebih kurang 250 duit kita...masuk bilik..oklah..padan dengan rega...ingat nak pusing town...tapi dah tak larat..masuk bilik..baring..lelap..selamat..worldddd


SEDETIK PAGI DI CASABLANCA

malam tadi..aku tiduq dengan nyenyak..hampir sehari jugak aku bersidai kat airport..akhirnya jumpa juga tilam bantal...aku bangun pukul 5..solat subuh...aku turun sarapan dengan paradox..biasala makanan hotel..banyak roti...taklama mustafa turun..duk sekali sarapan dengan kami..taklama member tempat dia keje sekali join kami pulak..takde apa yang menarik...tanya pasal malaysia je

siap sarapan..aku dan paradox gerak..kami kene naik train..so dari hotel kami jalan kaki ke styen lrt depa..mustafa tak dapat hantar...aku kata tak dehal..kita redah je...flight ke malaysia pukul 10.30 pagi..masa ni dah pukul 7 pagi...so kami check out dari hotel..inilah kali pertama berjalan di bandar casablanca..memang aku rasa rugi sangat..napela aku boleh lepak dan buang masa kat layoune..tapi benda dah berlalu..dan aku dah lepaskan peluang untuk round casablanca..aku memang teringin nak pi tengok masjid terbesar dunia kat tepi pantai tu..masjid mohammad hassan kelima..tapi..itula...silap perancangan..jadi...aku hanya berjalan dan dapat nikmati 30 minit feel casablanca..

masa dalam kami duk jalan kaki ke stysen lrt...adela mamat moroco tengah mabuk datang merapu dengan kami,,sebenaqnya aku tau aku dah sesat...jadi aku tanyala mamat mabuk tu....hahaha lagila makin sesat..tengah mamat tu duk heret kami tunjuk jalan..datang pulak sorang brader tu..aku rasa dalam linkungan 40 an..diala yang baik hati..bawak kami tunjuk jalan sampai kestesyen lrt..alhamdulullah..beli tiket..tunggu lrt...

sampaije lrt..aku agak terkejutla..selama aku duk pi negara arab..aku rasa morocco agak modern berbanding yang lain..lrt dia dua tingkat...kat malaysia pon tadak..so kami naik terus pi airport,,perjalanan ada 40 minit,sampai airport terus chekin...seblum aku masuk..aku call ex wife aku...aku bagth ..aku nak naik flight dah....dia ucap terima kasih sbb cal dia...cewah..cakappon dengan nada romantik..hahhaha..em aku tak beli apa apa kat morocco..cuma sempat beli keychain kasut terompah dia kat airport..takkan aku nak beli periuk taajin tu..malampau la..

so...aku dan paradox siap chekin..masuk kat imigresen..dia suruh kuarkan semua duit dolar..aku mana ada duit dolar..duit aku suma dalam atm mybank..tak de yang ditahan...masuk..terus ke flight...masuk dalam flight dengan paradox..pi dudk tempat nombor kami...akhirnya...kapten umum untuk berlepas....sayonara casablanca...selamat tinggal morocco..aku tak pasti akn kembali(itulah perasaan sebenar aku masa dalam flight sebelum berlepas)
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 10:18 PM,
#7
""""" sebenaqnya aku boleh cakap arab..tapi arab bandarla...jadi macam orang kl cakap dengan orang kuala berang..jalan selamat..kecek amerika la(speaking london)

tu pakaian musim sejuk

teringat lagi ex wife aku bgth..kau carilah ke seluruh morocco,kau takkan jumpa wanita yang berpegang kuat pada agama,aku jawab balik,kau silap,walaupun kau berasal dari morocco,tapi kau tak pernah jelajahi bumi morocco,berkat para sahabat dan anbiyak masih tersisa dibumi morocco,kau bukan dari bidang agama,kau sendiri tak tahu ada kuliah syariah di rabat,totuan,marakesh dan fees terutama sekali,ramai lagi yang berpegang kuat pada agama,kau sendiri silap menilai lelaki dan wanita morocco,kau hanya bergaul dikalangan kau...dia terdiam....

apa yang aku jawab dan kisahkan disini bukan hendak membuka aib ex wife aku,tidak adil pada dia..cuma aku hanya akan cerita pandangan pandangan yang salah dan tidak sealiran dengan kehendak aku... """"



""""" bukan begitu bung wahid,dia modern thinking,aku sendiri tak terkejar...

ayat power dia...

hey hondapuma...
im dont worry about divorce...if u want divorce me..

choose your time
choose your day

aku terkesima """""""

""""" selepas hari pertama aku nikah..satu ayat yang terkeluar dari mulut dia buat aku teringat..even im married..nobody or any person can control me..i do what iwant..masatu..aku cakap dalam hati..adus..abis aku """"""""

"""""yup..aku tak boleh tegur pasal kawan kawan dia..dia bagitahu..dia bukan jenis perempuan murahan..dia ytahu batas batas dia..jadi jangan larang dia berkawan dengan lelaki..masani aku rasa tahap dayus dah """""

"""dia kata..dia perempuan baik..dia takkan buat benda yang boleh merosakkan harga diri dia..dia kata..im proud my self..if im divorce.many guy waiting me(ayat berlagak tak ingat) """

"""secara peribadi..aku tak sangka aku dipilih oleh allah untuk mengadapi ujian ini..tapi setelah aku lalui..buat aku makin kuat... """

""maaf cakap..aku percaya pada karma..buat baik dibalas baik..buat jahat dibalas jahat """"

"""amboi ayat yg hujung tu..accent nya
aku kata kat dia..hang belagak..dia kata kat aku balik..hangla belagak"""

""entahlah..tak tergamak pulak...dia kata perhubungan imtim hanya boleh direalisasikan dengan perassan cinta..dia mencari true love ""

"""sebelum menikah dengan aku,dia ada balak singapore..balak diani umo 44 tahun,duda(3 kali cerai)janji nak kawen dengan dia,tapi tak jadi datang morocco..sekarang keje kat dubai...dan ex wife aku banyak gak member budak uk pon ada,kat malaysia dia ada gak member,katanya cikgu,umo 50,duk bukit mertajam,aku berbahas pasal stop chating..diakata..aku bukan perempuan jahat,dan chating bukan benda yang buruk,dan tak menjeaskan apa apa pun...mati akal aku """

"""dia kata love is desepear..hahahah""

Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 10:29 PM,
#8
KISAH 1

dah solat suma..hahahha..aku baru siap ..ok...aku malas cite dengan buat karangan..kira aku cite secara santaije....

pertamanya,janganlah dengan kes aku,korang pukul rata semua awek morocco,bak kata orang...dalam 1000 tokek..mesti ada tokek yang tak baik..gitula perumpamaannya...

sebenaqnya,aku ok je,entahlah..apa yang korang komen ,semuanya marah...korang kata aku jenis hati lembut,tak gak,aku ni kasar gak orangnya...tanya hafizuka,bung wahid bujal,depa penah duk jumpa aku,

bagi aku,marah bukan penyelesaianya,dan prinsip aku pulak,kalau dah taknak,buat apa pening kepala,allah cipta billion ummat kat luartu,boleh tahan pilih nak buat wife,dia taknak aku,aku tak rasa rugi apa apa,tak nafi ,duit aku habis...setelah dikira,hampir sebiji myvi cash...macammana banyaktu..nantilah aku detailkan....

KISAH 2

setiap manusia berbeza,baik segi rupaa,pemikiran,pendidikan,tingkahlaku,jadi kalau korang kata semua manusia sama,bagi aku tak betullah,tak yah sampai morocco,dalam malaysia pun cukup,orang kedah cara lain,orang kelantan cara lain,orang melaka cara lain...apatah lagi morocco

baiklah,aku kene kenalkan background aku secara ringkas,supaya korang boleh memahami segala tindakan aku,akuni boleh diketogori muda lagi,awal 30an,aku lepasan timur tengah,member aku suma jadi ustaz atau cukgu jqaf,tapi sebab aku nak kaya,jadi aku biz sendiri,bolehla aku nak cari sesuap nasi

jadi,pemikiran aku tipikal budak aliran agama,walaupun penampilan aku rugged,tak pernah pakai kopiah,tapi pemikiran masih ortodoks,jadi citarasa pada yang jenis beragama,sbb tu aku kata,manusia diberi pilihan,bukan aku tak mau lisa surihani,tapi aku nak heliza...hahahah..macam makan gak la..banyak makannan yang sedap,briyani ada,beef steak ada..tapi aku suka kopok leko BTB...

kisah 3

macammana ar aku jumpa ex wife aku....

emmm..ilek jap..aku sambung jap lagi
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
04-28-2011, 10:39 PM,
#9
go hondapuma go..nak sambungan..dah brapa bln tergantung..hehe...BlushBlush
~sebagai manusia aku sayang padamu~
Offline
04-29-2011, 08:48 AM,
#10
sya pun x sabar Big GrinBig Grin
Offline
05-02-2011, 05:32 PM,
#11
salam sume...pergh ko wan....lengkap sume ko copy...rasanya lepas pisah...bulan 1 baruni..ni baru aku tgk pic ex wife aku.....macam mana aku boleh lupa aku penah khawin dengan dia...apapun..insyallah aku akan sambung..tapi mungkin lepas raya .insyallah...
Offline
05-02-2011, 05:43 PM,
#12
cry raya lambat lagi tt oii cry
Offline
05-02-2011, 05:59 PM,
#13
erk....saya terlepas bas ke...?
Offline
05-15-2011, 10:58 PM,
#14
PERGHHHHH....
AKHIR NYA KHATAM JGK AKU BACA NOVEL HASIL NUKILAN HONDAPUMA....sua

APASAL NAK SAMBUNG LEPAS RAYA?
LAMBAT LAGI TU......crycrycry
"hargailah rezeki yg diperolehi walaupun hanya sebesar zarah,
kerana padanya terdapat berkat yg xdapat kita lihat..."


Offline
06-17-2011, 06:18 PM,
#15
salam semua

em apasal aku tak bleh nak mula ayat..ni...tak tau nak mula macamana...mood aku dah hampir okey...plan pon semuanya smooth...feel tak mai lagi aduyai



Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 41 <<>> Dilihat: 12911
CINTA ANTARA BENUA SENSASI DI WanGold
astrowan
2851
Forum Jump: