Cuaca Sejuk Di Kuala Krai, Susu Getah Pun Keluar Lebih Banyak

Offline
02-13-2018, 07:17 AM,
#1
resim
MARZUKI DOLLAH dan Asmah Mohamad memakai baju sejuk ketika menoreh di ladang getah mereka di Kampung Lubuk Simpul, Kuala Krai, semalam.

KUALA KRAI 12 Feb. - Suhu dingin agak luar biasa memberikan rahmat kepada lebih 100 penoreh di Kampung Lubok Simpol di sini kerana tanaman komoditi itu mengeluarkan susu yang banyak lebih daripada kebiasaan.

Cuaca sejuk dan berkabus yang bermula pukul 7 petang sehingga 9 pagi itu dikatakan melanda kawasan kampung tersebut sejak lima hari lalu.

Difahamkan suhu di sini juga dikatakan mencecah 17 sehingga 21 Celsius seperti di jajahan Gua Musang terutamanya ketika waktu pagi dan malam.

Bagi penoreh getah, Marzuki Dollah, 65, suhu dingin mencengkam yang agak luar biasa sejak akhir-akhir ini merupakan nikmat tidak ternilai untuk penduduk Kuala Krai yang sebahagian besarnya penoreh getah untuk menyara kehidupan keluarga masing-masing.

“Jika cuaca berterusan dingin tidak menjejaskan kehidupan ha*rian, sebaliknya mereka bersyu*kur dengan anugerah Tuhan.

“Bagaimanapun, sejak beberapa hari lalu kami terpaksa pergi ke kebun lewat sekitar pukul 9 pagi setiap hari kerana kabus tebal,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Sementara itu, Asmah Mohammad, 61, pula berkata, sebelum keluar menoreh getah, mereka terpaksa memakai baju tebal melebihi sehelai kerana tidak tahan dengan cuaca sejuk.

Katanya, walaupun harga getah rendah RM2.35 sekilogram, namun mereka bersyukur kerana jumlah susu meningkat dan pendapatan mereka bertambah.

“Sehari kami boleh dapat lebih RM30 hasil menoreh getah. Lebih banyak daripada sebelum ini. Jadi harga getah yang rendah tidak berikan kesan yang teruk sehari dua ini disebabkan susu yang banyak,” katanya.

Dalam pada itu, tinjauan Utusan Malaysia pagi ini di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kuala Krai menyaksikan cuaca dingin dan berkabus tebal, namun tidak menjejaskan aktiviti sukan yang dilakukan lebih 30 pelajar di padang. - Utusan

Possibly Related Threads...
Cuaca Sejuk Mencengkam, Kabus Tebal Di Kuala Krai
Cuaca Sejuk Kembali, Dingin Dan Berkabus Di Gua Musang
Cuaca Sejuk Yang Melanda Negara Kini Kesan Angin Monsun
Cuaca Sejuk Ekstrem Di Amerika, 18 Maut, Ikan Jerung Mati Membeku
Kuala Lumpur Dilanda Banjir Kilat Petang Tadi
Kuala Lumpur Dilanda Banjir Kilat
Kemungkinan Gempa Bumi Lebih Besar Akan Berlaku Di Lahad Datu
Cuaca Sejuk Di Thailand Sebabkan 12 Penduduk Maut
2015 Catat Cuaca Terpanas Dalam Sejarah Dunia
Terkini Jerebu 'sangat Tak Sihat' Di Batu Muda Dan Shah Alam Lebih 200ipuUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 48
Cuaca Sejuk Di Kuala Krai, Susu Getah Pun Keluar Lebih Banyak
sukawg
115825
Forum Jump: