Indonesia Haramkan Penggunaan Bitcoin

Offline
02-06-2014, 10:34 PM,
#1
Quote:Indonesia hari ini menjadi negara terbaru mengikut jejak beberapa negara lain yg mengharamkan penggunaan Bitcoin serta matawang maya yg lain.

Sejak diperkenalkan pada 2009, penggunaan matawang digital telah meningkat mendadak ,namun ianya mula dibimbangi akan meningkatkan juga kes penggubahan wang haram.

'Bitcoin serta matawang maya yg lain bukanlah satu bentuk matawang ataupun medium pembayaran yg sah diperlakukan di Indonesia. Orang ramai diminta berhati-hati' menurut kenyataan bank pusat.


resim

JAKARTA — Indonesia became the latest country today to ban the use of the Bitcoin virtual currency.

Since its launch in January 2009, the digital currency has grown popular with those with doubts about using the traditional banking system. But there are also concerns that the system is being used for money laundering.

“Bitcoin and other virtual currencies are neither currency nor legal payment tools in Indonesia. People are advised to be careful about Bitcoin and other virtual currencies,” the central bank said in a statement.

REUTERS

Possibly Related Threads...
Kenyamanan Trading Bitcoin Di Justforex
Bitcoin Speculators Reduced Their Bearish Net Positions
Bitcoin Speculators Slightly Trimmed Their Bearish Bets This Week
Ceo Mt. Gox Didakwa Lesapkan 850,000 Bitcoin (rm8 Trilion)
Bitcoin Terus Merudum Susut 20 Peratus
Atm Bitcoin Pertama Di Malaysia Ada Di Ipoh
Free Mining Bitcoin Tanpa Modal Melalui Telegram
Penggunaan Mata Wang Digital Bitcoin Meningkat Mendadak Di Malaysia
Trading Bitcoin Bersama Mitra Terbaik
Lawatan Ke Kilang Miner Bitcoin Pemegang 3 Peratus Bitcoin Dunia
Offline
02-06-2014, 10:41 PM,
#2
adoiiiiiiiiiiiiiii cry
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
02-06-2014, 10:52 PM,
#3
apsal byk beli ke hehe
Offline
11-15-2014, 12:02 AM,
#4
Tapi di Indonesia sekarang ramai juga yang guna BitCoin. Untuk yang butuh Bitcoin atau nak jual bisa di unichange.me Smile
Unichange.me - Pelayanan Exchange Cepat dan Terpercaya
Offline
02-24-2017, 07:42 AM,
#5
sejauh ini bitcoin makin ramai je orang indo minat. dan banyak pula altcoin yang orang indo minati pula. jadi tak ada problem tentang bitcoin. makin banyak pula kedai kedai nak terima bitcoin nie..
SPESIAL BONUS DEPOSIT 30% & 50%
>>|Rebate 0.9pip dari 2 Pip fix spread|<<

Offline
04-09-2017, 08:27 PM,
#6
(02-24-2017, 07:42 AM)aqb1308 Wrote: sejauh ini bitcoin makin ramai je orang indo minat. dan banyak pula altcoin yang orang indo minati pula. jadi tak ada problem tentang bitcoin. makin banyak pula kedai kedai nak terima bitcoin nie..

saya pun pernah tengok forum bitcoin yang ada kat indonesia.. saya tengok banyak sangat peminat bitcoin pun alt coin.. banyak sangat orang nak mining juak. tak faham apa dengan diberitakan haram maka forum itu nak kena tutup.. kita boleh tengok nanti..



Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 5 <<>> Dilihat: 1682
Indonesia Haramkan Penggunaan Bitcoin
sukawg
81473
Forum Jump: