Isis Isytihar Pembentukan Negara 'pemerintahan Khalifah'

Offline
07-02-2014, 11:49 AM,
#1
Pergerakan Negara Islam Iraq dan Levant (ISIS) dilaporkan telah mengisytiharkan kawasan yang didudukinya di Iraq dan Syria sebagai negara Islam baharu, sekaligus menghapuskan Iraq dan Levant dari namanya.

Memetik laporan The Independent, ISIS kini dikenali sebagai Daulah Islam Negara Islam (IS) sahaja dan kumpulan itu menggesa kumpulan al-Qaeda dan puak Sunni yang lain untuk terus melafazkan ikrar taat setia mereka.

Menurut ketua jurucakap ISIS Abu Mohammed al-Adnani, pengisytiharan untuk kembali ke “pemerintahan khalifah” dilakukan setelah mesyuarat Majlis Shura kumpulan berkenaan.

Akhbar berkenaan turut melaporkan bahawa beberapa minggu ini ISIS telah berjaya menguasai beberapa daerah besar di barat dan utara Iraq.

Untuk dua tahun, kumpulan berkenaan turut berjaya menguasai beberapa bahagian Syria, mengenakan tafsiran undang-undang yang tegas dan dalam beberapa kes, didakwa membunuh pembangkang dari kumpulan Syiah.

resim
Kumpulan bersenjata Sunni di Iraq mengisytiharkan Abu Bakr al-Baghdadi sebagai khalifah. - AFP PHOTO/HO/ US Department of State’s Bureau of Diplomatic Security

Adnani turut berkata semua organisasi jihad kini perlu memberikan sokongan mereka kepada pemimpin ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, yang telah diisytiharkan sebagai Khalifah di negeri yang baru ini.

Seorang penyelidik dari Quoilliam Charlie Cooper berkata, pengisytiharan Baghdadi sebagai Khalifah terus mengundang kontroversi.

"Tidak ada seorang Khalifah sejak Empayar Ottoman di luar mazhab Ahmadiyya, dan khalifah yang dilantik adalah pengganti yang sah untuk Nabi Muhammad."

"Hakikat bahawa ISIS telah melakukan pengisytiharan ini mempunyai implikasi ideologi dan teologi yang besar. Ia adalah satu cabaran besar kepada al-Qaeda dan perjuangan mereka," kata beliau kepada The Independent.

Possibly Related Threads...
17 Gambar Empangan Tal Afar Di Bawah Penguasaan Isis
Ketua Isis Abu Bakr Al-baghdadi Mati Lapor Radio Iran
75 Telah Ditahan Polis Elemen Kumpulan Militan Negara Islam (is)
Terbongkar! Mengapa Muka Tawanan Isis Kelihatan Tenang Ketika Dipancung
The Evolution Of Isis
Rusia Sekat Vimeo Sebab Tidak Buang Video Isis
Video Islamic State In Europe? Fears Isis 'sleeping Cells Awaiting Order' In Eu
4 Gambar Berita Muka Depan Paper The Sun Uk Tentang Isis
Video Pengintip Amerika Jatuh Berkecai Rebah Ke Bumi syria oleh Isis
Video Agihan Daging Korban Di Baghdad Oleh Isis
Offline
12-03-2014, 02:49 AM,
#2
Sudah 5 bulan ISIS jadi IS Islamic State sekarang. Banyak perubahan berlaku disana baik dari sistem ekonomi mahupun perluasan territory IS sejak mereka menawan kota Mosul di Iraq.

Pembentukan sistem Khilafah adalah tuntutan dalam sharia Islam.
Senyum itu sedekah. Daulatul Islam Baaqiyah!!
Offline
12-03-2014, 03:30 AM,
#3
resim
Senyum itu sedekah. Daulatul Islam Baaqiyah!!
Offline
12-03-2014, 06:51 PM,
#4
Assalamualaikum,lepak sini plak ke kita
Offline
12-07-2014, 05:25 AM,
#5
Lepak sini plak lah.

update

keberanian wanita

resim
Senyum itu sedekah. Daulatul Islam Baaqiyah!!Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 4 <<>> Dilihat: 1244
Isis Isytihar Pembentukan Negara 'pemerintahan Khalifah'
sukawg
86710
Forum Jump: