Jack Sparrow Adalah Seorang Islam

Offline
05-28-2015, 01:18 PM,
#1
resim

Siapa tidak kenal Kapten Jack Sparrow yang terkenal dengan kegiatan lanun diperairan Caribbean dan ramai juga tidak menduga bahawa kapten Jack Sparrow adalah seorang Islam.

Kapten Jack Sparrow lahir di England dan nama sebenar beliau adalah Jack Ward atau dikenali Jack Birdy. Kapten Jack Sparrow hidup dalam pelarian setelah beliau dan juga krew memeluk agama Islam pada kurun ke 16.

Beliau melarikan diri ke Tunisia dan ketika dalam pelarian, Kapten Jack sangat teruja dengan burung yang akhirnya penduduk tempatan akan menggelarnya Jack Asfour dimana Asfour adalah hasil perkataan bagi sparrow dalam bahasa Arab dan sebab itu beliau di panggil Jack Sparrow.

Setelah Jack memeluk agama Islam, nama beliau ditukar kepada Yusuf Reis. Jack mengahwini seorang wanita yang memeluk agama Islam dan beliau juga adalah seorang pemberontak seperti Jack. Wanita itu dikenali sebagai Jessimina the Sicilian.

Kapten Jack Sparrow merupakan seorang kaki botol tetapi beliau telah berhenti mengambil minuman keras setelah memeluk agama Islam.

Kapten Jack Sparrow memainkan peranan yang besar menyelamatkkan beribu orang berketurunan Sepanyol yang beragama Islam dan Yahudi melarikkan diri dari tanah air mereka pada kurun ke 16 dan 17.

Possibly Related Threads...
Taj Mahal Milik Islam Bukan Hindu, Kata Mahkamah India
2 Peninju Paling Hebat Dlm Sejarah Dunia Menerima Islam Sebagai Agamanya
Muzium Kesenian Islam Doha,qatar.
Masjid Bandar Sda Kota Kinabalu Kebanggaan Umat Islam Di Sabah Sejak Tahun 1974.
Shamsiah Fakeh "Ratu Rimba Malaya" Seorang Komunis ??
Nikmat merdeka seorang pejuang
TOKOH CENDEKIAWAN ISLAMUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 1527
Jack Sparrow Adalah Seorang Islam
ringgit maker
96001
Forum Jump: