Kes Kematian Arafat Ditutup

Offline
09-04-2015, 08:18 AM,
#1
resim

PARIS 3 Sept. – Pihak berkuasa Perancis yang menyiasat dakwaan pemimpin Palestin, Yasser Arafat mati akibat dibunuh, menutup kes tersebut tanpa mengemukakan sebarang dakwaan lanjut.

Menurut kenyataan tiga hakim mahkamah di Nanterre, berdasarkan siasatan berhubung kes itu, kematian Yasser tidak ada kaitan dengan racun polonium-210, bahan yang dipercayai membunuh pemimpin tersebut.

Jelas kenyataan itu, siasatan itu ditutup ekoran kekurangan bukti menunjukkan campur tangan pihak ketiga yang berniat untuk membunuh Yasser.

Yasser disahkan meninggal dunia di hospital tentera Percy dekat Perancis pada usia 75 tahun pada November 2004, selepas mengalami sakit perut ketika bertugas di ibu pejabatnya di Ramallah, Tebing Barat.

Namun, isteri beliau, Suha mendakwa Yasser meninggal dunia akibat diracun menggunakan bahan radioaktif jenis polonium, ekoran penemuan bahan itu di kubur pemimpin itu.

Suha mengemukakan kes itu pada 2012 di Perancis dan pada tahun yang sama, kubur Yasser di Ramallah digali selama beberapa jam bagi membolehkan tiga pasukan penyiasat Perancis, Switzerland dan Rusia mengumpulkan kira-kira 60 sampel. – AFP/Utusan

Possibly Related Threads...
Palestin Tetap Dengan Pendirian Bahawa !srael Bunuh Arafat
Yasser Arafat Tidak Diracun, Menurut Pakar Perancis
Jumlah Rasmi Kematian Akibat Konflik Gaza Kini 2,016 Orang
Jumlah Kematian Meningkat Kepada 166
Yasser Arafat Diracun - Profesor Francois BochudUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 503
Kes Kematian Arafat Ditutup
sukawg
98010
Forum Jump: