Kos Untuk Tukar Nama Mas Mahal

Offline
10-03-2015, 07:53 AM,
#1
resim

KUALA LUMPUR 2 Okt. – Malaysia Airlines Bhd. (MAB), tidak akan menukar penggunaan nama Malaysia Airlines atau singkatannya MAS di dalam rancangan penambahbaikan syarikat penerbangan itu, kerana pertukaran tersebut akan melibatkan kos yang tinggi.

Ketua Pegawai Eksekutif, Christoph Mueller berkata, penjenamaan semula memerlukan perbelanjaan yang tinggi terutamanya kos untuk mengecat semula pesawat-pesawat MAS.

Bagaimanapun jelasnya, dalam tempoh 18 bulan akan datang, MAS akan memperkenalkan imej baharu di dalam aspek perkhidmatan penumpang dalam pesawat dan lapangan.

Kata Mueller, Hal itu dibuat dalam usaha meraih semula keyakinan pengguna terhadap jenama MAS setelah menerima kesan buruk akibat tragedi pesawat MH370 dan MH17 tahun lalu. Antara perubahan yang bakal disaksikan mulai Disember ini ialah kerusi penumpang, menu, sistem hiburan semasa penerbangan dan konsep ruang menunggu.

“Saya tidak menganggap langkah-langkah ini sebagai proses penjenamaan semula yang terlalu ketara. Ia lebih kepada proses untuk menyegarkan semula jenama,” katanya menurut laporan akhbar Australia, The Sydney Morning Herald, semalam.

Selain itu, perubahan yang bakal dialami ialah pakaian seragam kakitangan MAB serta beberapa produk yang akan dinaik taraf untuk menyaingi syarikat-syarikat penerbangan lain di peringkat serantau.

Antara beberapa produk yang berpotensi untuk dinaik taraf itu termasuklah pesawat A330 MAS yang digunakan untuk penerbangan ke Australia ketika ini yang tidak menawarkan tempat duduk baring sepenuhnya bagi kelas perniagaan. 

Malah, sistem hiburan semasa penerbangan juga dikenal pasti agak ketinggalan berbanding pesaing rapat seperti Emirate, Singapore Airlines dan Qantas Airways, menurut laporan itu lagi.

Pada 1 September lalu, Utusan Malaysia melaporkan penggunaan nama Malaysia Airlines tetap dikekalkan, setelah syarikat baharu menerima Sijil Operator Udara (AOC) yang mengambil alih peranan daripada Malaysian Airline System Bhd. sebagai syarikat penerbangan negara.

Mueller sebelum ini membayangkan bahawa persepsi buruk terhadap jenama Malaysia Airlines oleh pasaran Eropah, China dan Australia menjadi antara faktor penilaian yang akan dibuat oleh peringkat pengurusan MAB untuk mencari nama baharu bagi menggantikan nama Malaysia Airlines. - Utusan

Possibly Related Threads...
Beli Hartanah Untuk Jual Semula Tidak Lagi Boleh Buat Untung Besar
Bil Elektrik Masjid Rm30,000 Sebulan Kerana Belum Tukar Status Tarif
Bookie Tawar Rm300,000 Untuk Kalah, Sedangkan Hadiah Kemenangan Cuma Rm23,000
Bookie Tawar Rm100,000 Untuk Atur Final Piala Malaysia
Tertinggal Iphone Dalam Kereta, Penumpang Uber Kena Pau Rm300 Untuk Pulang Semula
Robin Hood Moden, Rompak Klinik, Culik Jururawat Untuk Suntik Vaksin Penduduk Miskin
Perisik Barat Guna Cicak Untuk Intip Aktiviti Nuklear Iran
Terpaksa Tutup Restoran Gara-gara Viral Caj Mahal
Perlis Keluar Fatwa Larang Pukul Pasangan, Anak, Pelajar Biarpun Untuk Mendidik
Wanita Jual Susu Badan Sendiri Di Tepi Jalan Untuk Rawat AnakUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 501
Kos Untuk Tukar Nama Mas Mahal
sukawg
98686
Forum Jump: