Lepas Potong Kena Masuk Islam Ke? Tanya Brian

Offline
12-06-2017, 11:27 AM,
#1
Lepas potong kena masuk Islam ke?

resim
resim

Kepong: “Lepas ‘potong’ kena masuk Islam ke?”Itulah antara soalan yang diajukan oleh Brian Wong, 7, kepada ibu saudaranya, Aly Wong apabila dia bercadang mendaftar nama anak saudaranya itu sebagai peserta acara khatan beramai-ramai.

Selain itu, pelbagai soalan lagi ditanya oleh Brian menyebabkan Aly terpaksa menerangkan satu persatu sehingga anak saudaranya itu benar-benar faham.

“Soalan pertama ditanya Brian sudah tentulah sakit atau tidak. Selain itu, dia mahu tahu bagaimana proses bersunat itu dilakukan serta apakah peralatan yang digunakan?

“Semua soalan itu saya jawab dengan jujur, malah menunjukkan kepadanya proses bersunat yang dimuat naik di YouTube. Memang pada awalnya dia tidak mahu kerana takut.

“Saya mengambil masa beberapa hari untuk memujuknya dengan memberi penerangan terperinci mengenai kaedah serta faedah bersunat,” katanya.

Brian adalah satu-satunya kanak-kanak bukan Islam yang menyertai program Jom Berkhatan anjuran Masjid Al Imam Al Ghazali, di sini, kelmarin. Seramai 25 peserta mengambil bahagian terdiri daripada kanak-kanak berusia antara lima hingga 12 tahun.

Bercerita lanjut, Aly berkata, Brian juga bertanya mengapa perlu bersunat kerana setahunya orang bukan Islam tidak wajib berbuat begitu.

“Malah Brian bertanya saya adakah dia perlu memeluk agama Islam selepas bersunat. Saya agak terkejut dengan soalan ini, mungkin ada orang yang memberitahunya begitu,” katanya. - Metro

Possibly Related Threads...
Suami Bakal Dipenjara Lepas Tangkap Isteri Tidur Dengan Bos
Wanita Sudah Berkahwin Kena Makan Jamu, Kata Penjual Jamu
Terharu Lihat Warga Emas Peluk Kucing Lepas Rumah Musnah Terbakar
Potong Ayam 12 Bahagian Bukan 20 Punca Pekerja Kena Tampar
Lelaki Nafi Ceraikan Isteri Lepas Lumpuh Seperti Didakwa
Kubur Asing-asing, Tak Sepatutnya Berlaku Dalam Masyarakat Islam Di Malaysia
Jangan Potong Kaki Saya, Rayu Budak Tersepit Besi Penutup Longkang
Pensyarah Meninggal Dunia Lepas Bayar Tol Di Lpt2
Budak 6 Tahun Genius Masuk Kolej Permata Pintar
Uitm Shah Alam Hampir Kena SitaUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 48
Lepas Potong Kena Masuk Islam Ke? Tanya Brian
sukawg
114122
Forum Jump: