Malaysia Setuju Terima 3,000 Pelarian Perang Syria

Offline
10-02-2015, 07:19 AM,
#1
resim

NEW YORK 1 Okt. – Malaysia bersetuju untuk menerima 3,000 orang pelarian perang dari Syria yang dilanda konflik bagi menangani krisis pelarian negara Timur Tengah tersebut.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berucap pada sesi perbahasan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di sini hari ini berkata, mangsa-mangsa pelarian perang itu akan diambil secara berperingkat-peringkat dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Menurut Najib, satu bentuk penyelesaian antarabangsa baharu adalah diperlukan untuk menangani krisis migrasi dunia.

Beliau memberitahu negara-negara PBB bahawa masyarakat dunia tidak boleh memandang sahaja krisis di Syria itu tanpa berbuat apa-apa.

Dalam ucapannya, Najib juga mengutuk bahaya ideologi kumpulan pengganas Negara Islam (IS) yang turut terbabit dalam pertempuran, penyeksaan dan kekejaman di Syria dan Iraq serta berusaha menyebarkan dakyah jahatnya ke negara-negara Islam lain.

“Kita ialah sebuah dunia yang terdiri daripada negara-negara. Tetapi, konflik dan ancaman baharu yang membahayakan keamanan dan keselamatan kita kini sudah tidak lagi mengenal batas sempadan.

“Aktor bukan negara, misalnya IS, mengancam untuk memusnahkan negara-negara berdaulat,” katanya sambil menambah bahawa terdapat 39 orang rakyat Malaysia dikesan telah terjerumus dalam aktiviti militan IS di Syria manakala lebih 100 orang berjaya disekat daripada meninggalkan Malaysia untuk ke negara itu.

Sejak seminggu lalu, seramai 150 orang ketua negara dan kerajaan dunia berkumpul di ibu pejabat PBB di sini untuk perhimpunan tahunan yang kali ini bertemakan PBB Pada Usia 70: Haluan Masa Depan Keamanan, Keselamatan dan Hak Asasi Manusia.

Krisis di Syria adalah antara isu utama perbahasan Perhimpunan Agung PBB pada tahun ini. Perang sejak empat tahun lalu itu adalah pertembungan berebut kuasa antara tentera yang setia kepada Presiden Bashar al-Assad dengan puak yang menentangnya, termasuk kumpulan pengganas IS.

Media antarabangsa menganggarkan kira-kira 200,000 telah terbunuh dalam konflik berdarah tersebut manakala 11 juta rakyat negara itu kini menjadi orang pelarian. - Utusan

Possibly Related Threads...
Indonesia Pertimbang Larang Pembantu Rumah Ke Malaysia
Bookie Tawar Rm100,000 Untuk Atur Final Piala Malaysia
Rumah Di Malaysia Terus Tak Mampu Dibeli, Kata Bnm
Sultan Johor Terima Replika Motosikal Kayu Harley Davidson
Ipt Di Malaysia Kekurangan Bekalan Mayat
Kad Pengenalan Khas Untuk Rakyat Malaysia Yang Lahir Di China
Gambar Wanita Malaysia Disebar Lepas Diperdaya Wanita Singapura Yang Menyamar Lelaki
Malaysia Dalam Kategori Negara Hebat, Kata Menteri
Viral Kereta Polis China Di Malaysia
Netizen Kecam Logo Visit Malaysia 2020 BurukUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 412
Malaysia Setuju Terima 3,000 Pelarian Perang Syria
sukawg
98654
Forum Jump: