Malaysia Setuju Terima 3,000 Pelarian Perang Syria

Offline
10-02-2015, 07:19 AM,
#1
resim

NEW YORK 1 Okt. – Malaysia bersetuju untuk menerima 3,000 orang pelarian perang dari Syria yang dilanda konflik bagi menangani krisis pelarian negara Timur Tengah tersebut.

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berucap pada sesi perbahasan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di sini hari ini berkata, mangsa-mangsa pelarian perang itu akan diambil secara berperingkat-peringkat dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Menurut Najib, satu bentuk penyelesaian antarabangsa baharu adalah diperlukan untuk menangani krisis migrasi dunia.

Beliau memberitahu negara-negara PBB bahawa masyarakat dunia tidak boleh memandang sahaja krisis di Syria itu tanpa berbuat apa-apa.

Dalam ucapannya, Najib juga mengutuk bahaya ideologi kumpulan pengganas Negara Islam (IS) yang turut terbabit dalam pertempuran, penyeksaan dan kekejaman di Syria dan Iraq serta berusaha menyebarkan dakyah jahatnya ke negara-negara Islam lain.

“Kita ialah sebuah dunia yang terdiri daripada negara-negara. Tetapi, konflik dan ancaman baharu yang membahayakan keamanan dan keselamatan kita kini sudah tidak lagi mengenal batas sempadan.

“Aktor bukan negara, misalnya IS, mengancam untuk memusnahkan negara-negara berdaulat,” katanya sambil menambah bahawa terdapat 39 orang rakyat Malaysia dikesan telah terjerumus dalam aktiviti militan IS di Syria manakala lebih 100 orang berjaya disekat daripada meninggalkan Malaysia untuk ke negara itu.

Sejak seminggu lalu, seramai 150 orang ketua negara dan kerajaan dunia berkumpul di ibu pejabat PBB di sini untuk perhimpunan tahunan yang kali ini bertemakan PBB Pada Usia 70: Haluan Masa Depan Keamanan, Keselamatan dan Hak Asasi Manusia.

Krisis di Syria adalah antara isu utama perbahasan Perhimpunan Agung PBB pada tahun ini. Perang sejak empat tahun lalu itu adalah pertembungan berebut kuasa antara tentera yang setia kepada Presiden Bashar al-Assad dengan puak yang menentangnya, termasuk kumpulan pengganas IS.

Media antarabangsa menganggarkan kira-kira 200,000 telah terbunuh dalam konflik berdarah tersebut manakala 11 juta rakyat negara itu kini menjadi orang pelarian. - Utusan

Possibly Related Threads...
Pm Singapura Tuduh Malaysia Semak Semula Pulau Batu Puteh Kerana Mahu Pilihanraya
Akhirnya Babi Hidup Malaysia Dibenar Masuk Singapura Selepas 18 Tahun
Malu Orang Malaysia Tak Pandai Cakap Melayu, Tegur Lelaki Cina
46 Juta Data Rakyat Malaysia Dijual Serendah Rm32,000
Rakyat Malaysia Paling Setia Dalam Bercinta, Kata Kajian
Rakyat Malaysia Dipenjara 2 Bulan Terbangkan Dron Tanpa Kebenaran Di Myanmar
Pendedahan Rakyat Malaysia Jadi Hamba Abdi Kerja Petik Buah Di Australia
Waris Terima Rm127,000 Biarpun Baru Sebulan Mencarum Rm90
Infografik Kes Ratah Darah Daging Sendiri Di Malaysia Sepanjang 2017
Penduduk Malaysia Kini Seramai 32.2 Juta OrangUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 379
Malaysia Setuju Terima 3,000 Pelarian Perang Syria
sukawg
98654
Forum Jump: