Musang King Naik Harga Sebab Cuaca, Kata Peniaga

Online
01-11-2018, 07:32 AM,
#1
resim

Kuala Lumpur: Golongan peniaga mendakwa kekurangan bekalan di pasaran berikutan faktor cuaca tidak menentu menyebabkan harga durian kegilaan ramai Musang King (D197) masih mahal.

Tinjauan Harian Metro di sekitar Lembah Klang mendapati, durian Musang King dijual pada harga RM50 hingga RM70 sekilogram bergantung kepada gred, D101 dan D24 mencecah RM25 hingga RM35 sekilogram, D2 (RM20 hingga RM30), manakala durian kampung sekitar RM15 hingga RM25.

Peniaga, Salleh Ahmad, 37, berkata, faktor cuaca yang tidak menentu kini menyebabkan bekalan durian kurang, namun permintaan terhadapnya tinggi menyebabkan ramai peniaga menaikkan harga durian.

“Walaupun harga durian Musang King kini mahal, saya tetap menjual pada harga mampu milik iaitu sekitar RM20 hingga RM40 sekilogram bergantung kepada gred.

“Semalam, saya jual durian Musang King di sekitar Uptown Shah Alam dan dalam masa satu jam saja, durian saya habis dijual dengan keuntungan mencecah RM700 hingga RM1,000 sehari,” katany, semalam.

Katanya, walaupun berlaku kenaikan harga, permintaan terhadap durian masih memberangsangkan terutama durian Musang King.

“Musang King kini dijual sedikit mahal kerana kebanyakan durian dieksport ke China dan Singapura.

“Walaupun musim durian akan berlanjutan hingga Mac ini, pengeluarannya belum menyeluruh kerana bukan semua kawasan pengeluar durian menuai hasil serentak apatah lagi kebanyakan durian kali ini tidak begitu menjadi disebabkan banyak yang gugur terlalu awal akibat cuaca yang tidak begitu baik,” katanya.

Sementara itu, tinjauan di beberapa gerai lain di sekitar ibu negara mendapati, harga durian tidak menentu apabila ada penjual menjual D24 antara RM25 hingga RM35, D2 (RM25-RM30), X0 (RM30-RM38), durian tembaga (RM30), durian udang merah (RM30), durian kampung (RM16-RM20) serta Musang King (RM40-RM90) mengikut gred.

Bagi peniaga durian di Pasar Chow Kit, Zulkarnain Mansor, 56, disebabkan kegilaan orang ramai terhadap durian Musang King, dia membuat keputusan mengambil bekalan durian daripada pemborong di Raub, Pahang hingga mencecah 50 bakul dalam sehari.

“Harga durian memang akan berubah mengikut musim, lebih-lebih lagi jika bekalan durian kurang.

“Namun saya lihat, pengguna masih tetap membelinya walaupun ketika mahal apatah lagi ketika musim murah,” katanya yang mengambil durian di Raub, Pahang dan Johor.

Seorang lagi peniaga durian di sekitar Jalan Pasar Baharu, Pudu, Mizan Zubaidi, 49, berkata, pendapatan harian tidak menentu berikutan kurang bekalan durian di pasaran kini. - Metro

Possibly Related Threads...
18~24 Jan: Harga Petrol Naik 4 Sen
Viral Penguatkuasa Terbalikkan Ikan Peniaga, Mdks Kata Terjatuh
Cuaca Sejuk Baju Tak Kering, Kedai Dobi Jadi Tumpuan Warga Kota
Harga Ikan Kembung Jatuh Rm3 Sekilogram
Makan Pasir Sejak 10 Tahun Lalu Rahsia Jadi Sihat, Kata Nenek
Doktor Tak Boleh Jadi Tukang Potong Hudud, Kata Kp Kesihatan
Penangan Pengumuman Pakcik Bahari, Naik Bas Dah Macam Naik Kapal Terbang
Sejuk Dah Macam Korea, Kata Orang Kuala Pilah
Kera Pun Dipakaikan Selimut Akibat Cuaca Sejuk
Peniaga Tak Pulang Baki, Kebas Duit Murid SekolahUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 24
Musang King Naik Harga Sebab Cuaca, Kata Peniaga
sukawg
115032
Forum Jump: