Nahas Hawk: Kerusi Anjal Pilot Sudah Ditemui

Offline
06-19-2017, 06:11 PM,
#1
resim
LOKASI utama pesawat Hawk 108 yang terhempas berhampiran Kampung Yak Yah di Chukai, Terengganu.
 
resim
Operasi mencari serpihan pesawat yang dijalankan pelbagai agensi. FOTO ihsan TUDM

DUA kerusi lenting dan beberapa serpihan pesawat Hawk 108 antara penemuan terbaru dalam operasi berhampiran Kampung Yak Yah, Chukai, Terengganu.

Markas Tentera Udara dalam kenyataannya hari ini berkata, TUDM akan meneruskan operasi mencari serpihan pesawat dalam usaha melengkapkan siasatan bagi menentukan punca kejadian.

Menurutnya, keadaan muka bumi dan tanah lembut menyukarkan operasi.

Bagaimanapun katanya, TUDM mendapat bantuan daripada beberapa agensi dalam usaha mencari dan mengumpulkan serpihan pesawat.

"Antara agensi yang terbabit ialah Tentera Darat Malaysia, Rejimen Askar Jurutera Diraja, polis dan Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (STRIDE)," katanya.

Dalam perkembangan berasingan, TUDM menafikan dakwaan pesawat Hawk 108 sebagai bermasalah kerana ia sudah melalui proses penerbangan pemeriksaan pasca senggaraan dua hari sebelum nahas.

Katanya, TUDM tidak berkompromi mengenai keselamatan pesawat dan sentiasa memberikan keutamaan ketika penyelenggaraan yang dilakukan di bawah kawalan TUDM.

Dalam kejadian 11.30 pagi Khamis, pesawat pejuang Hawk 108 dinaiki Mejar Yazmi Mohamed Yusof, 39, dan Mejar Mohd Hasri Zahari, 31, terputus hubungan selepas 30 minit berlepas dari Pangkalan Udara Kuantan, Pahang.

Operasi SAR dijalankan menemui kedua-dua mangsa di Chukai, Kemaman, Terengganu pada 2.30 petang hari kejadian. - Metro

====

Kerusi anjal, sebahagian serpihan pesawat ditemui

resim
KETUA Lembaga Penyiasatan, Leftenan Kolonel A John Sham (seragam hijau) memberi penerangan kepada Inspektorat Jeneral TUDM, Mejar Jeneral Datuk Johar Razali Ahmad (kiri) sambil diperhati Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Seri Affendi Buang (tengah).

KUALA LUMPUR: Dua kerusi anjal dan beberapa serpihan pesawat Hawk 108 M40-02 milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terhempas berhampiran Kampung Yak Yah di Chukai, Terengganu, Khamis lalu sudah ditemui.

TUDM menerusi kenyataan media dikeluarkan Markas Tentera Udara, sebentar tadi memaklumkan operasi mencari serpihan pesawat masih diteruskan dalam usaha melengkapkan siasatan berhubung punca kejadian.

"Keadaan muka bumi dan tanah yang lembut serta berpaya di tapak kejadian menyukarkan operasi ini.

"Bagaimanapun, TUDM sudah mendapatkan bantuan daripada beberapa agensi bagi melancarkan usaha pencarian dan pengumpulan serpihan termasuk Tentera Darat, Rejimen Askar Jurutera Diraja, polis dan Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (STRIDE)," katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, TUDM menyangkal khabar angin yang viral menyatakan pesawat terbabit bermasalah sehingga menyebabkannya terhempas.

"Pesawat Hawk 108 terbabit sudah melalui proses penerbangan pemeriksaan pasca selenggaraan dua hari sebelum nahas itu.

"TUDM tidak akan berkompromi mengenai keselamatan dan 'airworthiness' (kelayakan terbang) pesawat serta sentiasa menekankan tahap tertinggi dalam penyelenggaraan pesawat," tambah kenyataan itu lagi.

Jumaat lalu, pasukan mencari dan menyelamat (SAR) menemui kedudukan pesawat latihan lanjutan dipandu Mejar Yazmi Mohamed Yusof, 39, dan Mejar Mohd Hasri Zahari, 31, yang terhempas setengah jam selepas berlepas dari Pangkalan Udara Kuantan pada jam 11, Khamis lalu.

Sementara itu, Panglima TUDM, Jeneral Datuk Seri Affendi Buang bersama beberapa pegawai kanan termasuk Inspektorat Jeneral TUDM, Mejar Jeneral Datuk Johar Razali Ahmad melawat lokasi utama pesawat itu terhempas bersama pasukan Lembaga Penyiasatan diketuai Leftenan Kolonel A John Sham, pagi tadi. - BHarian

Possibly Related Threads...
Gajah Dipakaikan Kolar Ditemui Sudah Reput Dipercayai Ditembak Di Sabah
Tapak Bandar Empayar Rom Berusia 1,700 Tahun Ditemui Di Dasar Laut
Porsche Dicuri Ditemui Semula Selepas 26 Tahun, Dalam Gaung
Ibu Sudah Serah Bayi Pada Keluarga Angkat Merayu Mahukan Semula
Papagomo Sudah Jelaskan Rm951,260.27 Diarah Bayar Kepada Anwar
Baru Dibuka, Rawang Bypass Sudah Jadi Mangsa Vandalisme
Sangka Bayi Sudah Keluar, Rupanya Jadi Batu Dalam Perut Selama 15 Tahun
Memilukan, Hutang Sudah Menggunung, Anak Minta Ibu Jangan Rawat Lagi
Logo Pepsi Ditemui Pada Udang Kara
Sudah Macam Tabung, 263 Syiling Ditemui Dalam Perut LelakiUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 125
Nahas Hawk: Kerusi Anjal Pilot Sudah Ditemui
sukawg
110965
Forum Jump: