Nahas Hawk: Kerusi Anjal Pilot Sudah Ditemui

Offline
06-19-2017, 06:11 PM,
#1
resim
LOKASI utama pesawat Hawk 108 yang terhempas berhampiran Kampung Yak Yah di Chukai, Terengganu.
 
resim
Operasi mencari serpihan pesawat yang dijalankan pelbagai agensi. FOTO ihsan TUDM

DUA kerusi lenting dan beberapa serpihan pesawat Hawk 108 antara penemuan terbaru dalam operasi berhampiran Kampung Yak Yah, Chukai, Terengganu.

Markas Tentera Udara dalam kenyataannya hari ini berkata, TUDM akan meneruskan operasi mencari serpihan pesawat dalam usaha melengkapkan siasatan bagi menentukan punca kejadian.

Menurutnya, keadaan muka bumi dan tanah lembut menyukarkan operasi.

Bagaimanapun katanya, TUDM mendapat bantuan daripada beberapa agensi dalam usaha mencari dan mengumpulkan serpihan pesawat.

"Antara agensi yang terbabit ialah Tentera Darat Malaysia, Rejimen Askar Jurutera Diraja, polis dan Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (STRIDE)," katanya.

Dalam perkembangan berasingan, TUDM menafikan dakwaan pesawat Hawk 108 sebagai bermasalah kerana ia sudah melalui proses penerbangan pemeriksaan pasca senggaraan dua hari sebelum nahas.

Katanya, TUDM tidak berkompromi mengenai keselamatan pesawat dan sentiasa memberikan keutamaan ketika penyelenggaraan yang dilakukan di bawah kawalan TUDM.

Dalam kejadian 11.30 pagi Khamis, pesawat pejuang Hawk 108 dinaiki Mejar Yazmi Mohamed Yusof, 39, dan Mejar Mohd Hasri Zahari, 31, terputus hubungan selepas 30 minit berlepas dari Pangkalan Udara Kuantan, Pahang.

Operasi SAR dijalankan menemui kedua-dua mangsa di Chukai, Kemaman, Terengganu pada 2.30 petang hari kejadian. - Metro

====

Kerusi anjal, sebahagian serpihan pesawat ditemui

resim
KETUA Lembaga Penyiasatan, Leftenan Kolonel A John Sham (seragam hijau) memberi penerangan kepada Inspektorat Jeneral TUDM, Mejar Jeneral Datuk Johar Razali Ahmad (kiri) sambil diperhati Panglima Tentera Udara, Jeneral Datuk Seri Affendi Buang (tengah).

KUALA LUMPUR: Dua kerusi anjal dan beberapa serpihan pesawat Hawk 108 M40-02 milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terhempas berhampiran Kampung Yak Yah di Chukai, Terengganu, Khamis lalu sudah ditemui.

TUDM menerusi kenyataan media dikeluarkan Markas Tentera Udara, sebentar tadi memaklumkan operasi mencari serpihan pesawat masih diteruskan dalam usaha melengkapkan siasatan berhubung punca kejadian.

"Keadaan muka bumi dan tanah yang lembut serta berpaya di tapak kejadian menyukarkan operasi ini.

"Bagaimanapun, TUDM sudah mendapatkan bantuan daripada beberapa agensi bagi melancarkan usaha pencarian dan pengumpulan serpihan termasuk Tentera Darat, Rejimen Askar Jurutera Diraja, polis dan Institut Penyelidikan Sains dan Teknologi Pertahanan (STRIDE)," katanya.

Menurut kenyataan itu lagi, TUDM menyangkal khabar angin yang viral menyatakan pesawat terbabit bermasalah sehingga menyebabkannya terhempas.

"Pesawat Hawk 108 terbabit sudah melalui proses penerbangan pemeriksaan pasca selenggaraan dua hari sebelum nahas itu.

"TUDM tidak akan berkompromi mengenai keselamatan dan 'airworthiness' (kelayakan terbang) pesawat serta sentiasa menekankan tahap tertinggi dalam penyelenggaraan pesawat," tambah kenyataan itu lagi.

Jumaat lalu, pasukan mencari dan menyelamat (SAR) menemui kedudukan pesawat latihan lanjutan dipandu Mejar Yazmi Mohamed Yusof, 39, dan Mejar Mohd Hasri Zahari, 31, yang terhempas setengah jam selepas berlepas dari Pangkalan Udara Kuantan pada jam 11, Khamis lalu.

Sementara itu, Panglima TUDM, Jeneral Datuk Seri Affendi Buang bersama beberapa pegawai kanan termasuk Inspektorat Jeneral TUDM, Mejar Jeneral Datuk Johar Razali Ahmad melawat lokasi utama pesawat itu terhempas bersama pasukan Lembaga Penyiasatan diketuai Leftenan Kolonel A John Sham, pagi tadi. - BHarian

Possibly Related Threads...
Patung Unta Purba Misteri Ditemui Di Arab Saudi
Hilang: Kaki Azmee Melecet, Bajunya Kotor Ketika Ditemui
Misteri Azmee Hilang Di Kl, Ditemui Terlentang Di Johor
4 Beradik Lari Lepas Merajuk Kena Marah Selamat Ditemui
Nahas Myvi Duke: Mahkamah Sangsi, Tak Percaya Kenyataan Tertuduh
Nahas Myvi Duke: Keluarga Terkilan Hukuman Tak Setimpal
Nahas Duke: 2 Pemandu Myvi Dipenjara 3 Tahun
Anaconda Sarawak Ditemui Dalam Lubang Kayu Balak Sebelum Mati Ditembak
Bahasa Baru Ditemui Di Kelantan
Pilot Sukhoi Russia Yang Jatuh Ditembak Letupkan Diri Sendiri Elak DitahanUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 165
Nahas Hawk: Kerusi Anjal Pilot Sudah Ditemui
sukawg
110965
Forum Jump: