Opec, Negara Bersekutu Pakat Terus Naikkan Harga Minyak

Offline
02-26-2018, 02:26 PM,
#1


resim

NEW DELHI: Arab Saudi berharap Pertubuhan Negara Pengeksport Minyak (OPEC) dan negara sekutunya akan mengurangkan pengeluaran minyak tahun depan dan mewujudkan rangka kerja tetap bagi menstabilkan pasaran minyak selepas perjanjian pengurangan bekalan minyak tamat pada hujung tahun ini, kata menteri minyak Arab Saudi.Berdasarkan perjanjian bersama Russia dan negara pengeluar minyak lain sebelum ini, OPEC sedang mengurangkan pengeluaran minyak sehingga 1.2 juta tong sehari (bpd).

Pakatan itu mensasarkan untuk meningkatkan harga minyak, bermula Januari tahun lalu dan usaha itu dijangka berterusan sehingga akhir 2018.

Menteri Minyak Arab Saudi, Khalid al-Falih, berkata OPEC dan negara bersekutunya komited untuk mengimbangkan dan menstabilkan pasaran minyak dan berharap ia akan mengurangkan pengeluaran minyak tahun depan.

"Kajian sedang dijalankan dan selepas kami mengetahui apa yang mengimbangkan pasaran, kami akan mengumumkan langkah seterusnya. Langkah seterusnya mungkin akan mengurangkan kekangan pengeluaran.

"Jangkaan saya adalah ia akan berlaku pada 2019. Bagaimanapun, kami tidak ketahui dengan tepat bila dan bagaimana ia akan terjadi," katanya kepada pemberita di New Delhi.

Beliau berkata, OPEC komited untuk menterjemah kejayaan dalam mengurangkan bekalan minyak menjadi rangka kerja tetap bersama negara pengeluar minyak yang lain.

"Kami mahukan rangka kerja yang boleh menghasilkan kerjasama antara negara ahli OPEC dan bukan OPEC untuk memantau pasaran dan boleh membuat keputusan dengan cepat.

"Saya berasa semua sudah mengetahuinya, sama ada pengeluar atau pengguna, bahawa pasaran yang tidak mempunyai pandu arah akan menjejaskan semua pihak," katanya.

Falih turut menyifatkan pematuhan terhadap potongan bekalan minyak pada Januari sebagai satu perkara luar biasa.

Berikutan langkah mengurangkan pengeluaran, harga minyak meningkat sekali ganda daripada paras rendah 2015 dan 2016.

Falih berkata, pasaran menyerap peningkatan pengeluaran minyak syal AS, susulan pengeluaran daripada negara lain seperti Venezuela dan Mexico menurun.

Pengeluar minyak terbesar, Arab Saudi, pada Mac tahun lalu mengurangkan pengeluaran dan eksport sehingga tujuh juta bpd berikutan permintaan rendah.

Falih berkata, pada Januari-Mac, pengeluaran minyak Arab Saudi adalah lebih rendah daripada paras pengeluaran dengan purata eksport lebih rendah daripada tujuh juta bpd.

Syarikat minyak Arab Saudi, Arab Aramco sudah menandatangani perjanjian awal untuk melabur dalam kilang penapisan 1.2 juta bpd India.

Beliau berkata, Aramco juga bercadang untuk membeli kepentingan di kilang penapisan utama dan projek pengembangan sedia ada di India.

India mensasarkan untuk mengembangkan kapasiti penapisan sehingga 77 peratus kepada 8.8 juta bpd menjelang 2030.

Falih berkata, Arab Saudi juga akan menandatangani perjanjian tawaran bekalan minyak sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk membeli kepentingan dalam kilang penapisan India.

Ia sebagai strategi yang diambil kerajaan Arab Saudi untuk meluaskan bahagian pasarannya di Asia dan menangkis pesaing.

Tahun lalu, Arab Saudi menyatakan akan melabur sehingga berbilion dolar dalam projek di Indonesia dan Malaysia untuk memeterai perjanjian tawaran bekalan minyak jangka masa panjang. - BHarian

Possibly Related Threads...
Harga Minyak Dijangka Kekal Usd50 Hingga Usd60 Setong
29 Sept: Harga Brent Terus Turun
Minyak Naik Paras Tertinggi Sejak Julai 2015
Harga Brent Naik, Tertinggi Dalam 5 Bulan
Harga Minyak Naik, Cecah Paras Tertinggi Sebulan
Permintaan Minyak Dunia Diramal Susut Tahun Depan
Harga Minyak Dijangka Usd60 Hujung Tahun Ini
29 Jun: Harga Minyak Dunia Naik
28 Jun: Harga Minyak Naik 2 Peratus
22 Jun: Harga Minyak Terus Jatuh, Terendah 10 BulanUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 400
Opec, Negara Bersekutu Pakat Terus Naikkan Harga Minyak
sukawg
116154
Forum Jump: