Perdana Menteri Iraq - Karbala Harus Menjadi Kiblat.

Offline
12-30-2013, 09:09 AM,
#1
resim
Kenyataan Perdana Menteri Iraq Nuri al - Maliki bahawa Karbala, salah satu tempat suci bagi kaum Syiah, harus menjadi kiblat, arah yang dituju saat seorang muslim mendirikan salat, telah menimbulkan kontroversi di kalangan ulama Islam.

"Karbala harus menjadi kiblat dunia Islam kerana Imam Hussein ( cucu kedua Nabi Muhammad dan tokoh penting dalam ajaran Syiah ) dikebumikan di sana, " kata Maliki pada minggu ini , yang dilaporkan media Iraq semalam , seperti yang dilaporkan oleh stesen televisyen Al Arabiya , Sabtu ( 28 / 12 ).

Beberapa ulama Saudi menggambarkan kenyataan Maliki sebagai hasutan untuk mewujudkan perselisihan dan seruan untuk memecah belah kaum muslim .

"Masalah ini sudah disepakati oleh semua ulama , baik Syiah dan Sunni. Mereka semua bersetuju bahawa kiblat adalah Kaabah , " ujar Nasser al - Honeini , profesor agama dan pengawas umum di Pusat Pemikiran Kontemporari di Arab Saudi .

Honeini menambah bahawa kenyataan Maliki memutarbelitkan Islam kerana ajaran Islam tidak mengajarkan bahawa kaum muslim harus salat ke arah makam.

Khaled al - mosleh , profesor undang-undang di Universiti Qassim Arab Saudi, menggambarkan kenyataan Maliki itu sebagai ' omong kosong ' dan tidak sesuai dengan undang-undang syariah Islam.

" Fakta bahawa kenyataan seperti itu dibuat oleh orang penting layaknya perdana menteri Iraq adalah satu bencana memandangkan dia adalah seorang yang berpendidikan . Jika dia membuat pernyataan semacam itu , apa yang boleh kita harapkan dari orang - orang yang tidak berpendidikan ? " ucap mosleh kepada Al Arabiya .

Maliki , seorang penganut Syiah dan mempunyai hubungan rapat dengan Iran , kerap dituduh mempromosikan agenda sektarian di Iraq.

Ketika Maliki melawat Amerika Syarikat pada Oktober lalu , beberapa senator menghantar surat kepada Presiden Barack Obama , di mana mereka menuduh Maliki menyokong Syiah atas Sunni di negaranya.
Quote:Salaam.

Maaf; video dalam Bahasa Arab sahaja.


Possibly Related Threads...
[gambar & video] Ka'abah Syiah Yang Maha Mulia di Karbala
(vid) Sejarah Karbala by Habib AliUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 968
Perdana Menteri Iraq - Karbala Harus Menjadi Kiblat.
Reez Ramsey
80616
Forum Jump: