Ramainya Nak Tengok Rambut Nabi Di Keramat Hazratbal Kashmir (12 Gambar)

Offline
07-20-2013, 08:32 PM,
#1


Setahun sekali pada hari Maulud Nabi, penduduk Kashmir akan berpusu-pusu ke Keramat Hazratbal di Srinagar bagi melihat rambut nabi muhammad secara dekat. Rambut ini diberi nama Mo-e-Muqaddas (Rambut Rasulullah) oleh penduduk setempat. Menurut lagenda seorang lelaki bernama Syed Abdullah membawa relik peninggalan nabi ini ke India dari Madinah pada tahun 1635. Beliau mengaku cucu cicit Rasulullah dan menetap di Hyderabad. Selepas Maharaja Mughal Aurangzeb menakluk Hyderabad, harta keluarga Syed Abdullah dirampas. Syed Hamid, anak kepada Syed Abdullah berjaya menyorokkan harta paling beharga beliau iaitu rambut Rasulullah. Tetapi akibat kesempitan wang beliau terpaksa menjual rambut baginda kepada seorang peniaga kaya di Kashmir bernama Khwaja Nur-ud-Din Eshai.

Apabila Maharaja Aurangzeb mengetahui akan apa yang dilakukan oleh Syed Hamid, beliau memaksa Khwaja Nur-ud-Din Eshai untuk menyerahkan rambut Rasulullah kepada baginda, Khwaja Nur-ud-Din Eshai enggan menurut perintah dan dipenjarakan. Setelah beberapa lama Maharaja Aurangzeb menyedari kesalahan beliau dan mahu memulangkan semula rambut nabi kepada Khwaja . Malangnya beliau sudah meninggal dunia di dalam penjara. Maharaja Aurangzeb kemudian menyerahkan janggut yang dirampas baginda kepada anak Khwaja.

Pada tahun 1700, anak Khwaja, Inayat Begum membina Keramata Hazratbal bagi menyimpan rambut Rasulullah dan menanam jasad ayahanda beliau. Sejak dari hari itu cucu cicit Khwaja diberikan tanggung jawab menjaga keselamatan rambut Rasulullah

Namun pada tahun Disember 1963 rambut Rasulullah hilang secara mengejut. Kehilangan Mo-e-Muqaddas mengakibatkan berlakunya protes besar-besar di Kashmir. Penduduk setempat mahukan rambut Rasulullah dipulangkan segera ke Keramat Hazratbal. Sebuah jawatankuasa ditubuhkan bagi mencari semula Mo-e-Muqaddas. Setelah beberapa minggu hilang, Mo-e-Muqaddas ditemui semula pada 4 Januari 1964. Tidak diketahui apa yang berlaku dan kemana hilangnya Mo-e-Muqaddas selama 9 hari. 

Kini acara tahunan melihat Mo-e-Muqaddas dihadiri puluhan ribu umat Islam Kashmir yang percaya doa mereka lebih mustajab apabila dibacarakan in the presence of the holy hairs.

Laporan asal Photoblog
Possibly Related Threads...
3 Helai Rambut Rasulullah Antara Tarikan Pameran Di Melaka
Qasidah Isyfa'lana Ya Rasulullah Ya Nabi "lirik" Please Share
Telaga Nabi Muhammad صلى الله عليه وسلم (sallallahualaihiwasallam)
Tanggisan Nabi Muhammad Saw Menggetarkan Arasy
Kenapa Nabi Muhammad Sangat Menyayangi Kucing
Pemurah Nabi Saw Tiada Tolok Bandingan
"sahabat Nabi Yang Masih Hidup".
Maulid Nabi Sejarah Tarikh Dan Huraianya
Surat Nabi S.a.w Kepada Hercules
Kisah Sahabat Bertemu Raja Rome Dan Melihat Koleksi Gambar 14 Nabi Dan RasulUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 1464
Ramainya Nak Tengok Rambut Nabi Di Keramat Hazratbal Kashmir (12 Gambar)
minahX
75408
Forum Jump: