Viral Pula Beras Cap Rambutan Didakwa Beras Plastik

Offline
06-18-2017, 11:21 PM,
#1
Siasatan awal beras Cap Rambutan beras tulen

resim

ALOR SETAR 18 Jun - Siasatan awal ke atas pemborong beras Cap Rambutan, syarikat OEL Distribution (Kedah) Sdn. Bhd. dekat sini yang tular dikatakan menggunakan beras plastik, mendapati syarikat itu menggunakan beras tulen.


Pemangku Pengarah Pejabat Kawal Selia Padi negeri, Mohd Hidzir Selamat berkata, melalui pemeriksaan yang dilakukan beliau dan sepasukan lima anggotanya pagi tadi mendapati beras di kilang tersebut diambil dari sumber yang sah.

"Kami telah mengambil sampel beras dan menjalankan beberapa ujian tekstur dan ujian iodin dan hasilnya kami dapati ia mempunyai kanji dan merupakan beras tulen.

"Malah kami turut melakukan pemeriksaan ke atas mesin pengampit beras di premis berkenaan dan ia bukan digunakan untuk membuat beras plastik," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Bagaimanapun katanya, pihaknya tetap akan menghantar sampel beras berkenaan ke Jabatan Kimia bagi mengetahui kandungan dan komposisi sebenar, sekali gus mengetahui keputusan yang lebih tepat.

Terdahulu, pihaknya melakukan pemeriksaan di sekitar premis tersebut dan melakukan beberapa ujian bagi memastikan ketulenan beras, termasuk memasak sendiri beras berkenaan.

Pemeriksaan itu dilakukan susulan video tular seorang lelaki mendakwa beras Cap Rambutan sebagai beras plastik, melalui tindakannya mengepal nasi dan membaling ke arah benda yang keras dan mendapati ia tidak pecah.

Beliau turut menasihati orang ramai agar tidak mudah percaya kepada maklumat tidak sahih yang disebarkan di media sosial, sebaliknya merujuk kepada pihak berkuasa terlebih dahulu. -BERNAMA/Utusan

Possibly Related Threads...
Budak Sekolah Autisme Didakwa Bocorkan Maklumat Sulit Amerika
Wanita Didakwa Miliki Perodua Kelisa Yang Tidak Wujud Dalam Sistem Jpj
Lelaki Nafi Ceraikan Isteri Lepas Lumpuh Seperti Didakwa
Viral Gadis Cantik Jadi Runner Hantar Barang
Viral Penguatkuasa Terbalikkan Ikan Peniaga, Mdks Kata Terjatuh
Mat Kantin, Individu Didakwa Kawal Tender Sekolah
Guru Pasti Didakwa Cederakan Budak 6 Tahun
Wartawan Reuters Buat Liputan Rohingya Didakwa
Viral Peraih Besi Buruk Kantoi Tipu Timbang
Papan Tanda Viral Dewan Ramai Orang Sudah DitukarUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 150
Viral Pula Beras Cap Rambutan Didakwa Beras Plastik
sukawg
110956
Forum Jump: