[bhariannasional]_dewan Rakyat: 1,585 Laman Sesawang Disekat

Offline
10-30-2012, 11:20 AM,
#1
Dewan Rakyat: 1,585 laman sesawang disekat

Kuala Lumpur: Sebanyak 1,585 laman sesawang 'phishing' iaitu aktiviti untuk mendapatkan maklumat rahsia pengguna dengan cara menggunakan e-mel dan laman web yang menyerupai asli atau rasmi, disekat tahun ini.
<p>Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum, berkata laman sesawang 'phishing' itu adalah antara 1,675 laman sesawang yang disekat, setakat ini.

<br/></p>

Menjawab soalan lisan Datuk Ismail Kasim (BN-Arau), beliau berkata tahun lalu pula, sejumlah 1,475 laman sesawang turut disekat sebagai langkah pencegahan.<p>Sebanyak 32 kertas siasatan dibuka tahun lalu dan sehingga tahun ini, 74 kes lagi disiasat untuk kesalahan membabitkan media baru mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588), katanya. </p><p>Menjawab soalan tambahan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong), Salang berkata kerajaan tidak pernah berbelah-bahagi dalam mengambil tindakan terhadap blog yang menimbulkan dakwaan fitnah terhadap pemimpin tempatan. </p><p>Katanya, individu yang dituduh atau difitnah oleh blog, boleh membuat aduan terus kepada pihak berkuasa seperti polis dan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM) untuk tindakan undang-undang. </p><p>Beliau berkata, aduan juga boleh dibuat jika ia membabitkan kementerian lain serta berdasarkan aduan itu, tindakan boleh diambil dan sekiranya disiasat dan didapati tiada yang menyalahi undang-undang, tiada tindakan akan dilakukan.

<br/>Kementerian dan pihak berkuasa tidak pilih kasih dan mengambil tindakan sewajarnya untuk semua kes yang dilaporkan, katanya.


</p>


http://www.bharian.com.my/articles/DewanRakyat_1_585lamansesawangdisekat/Article/


Possibly Related Threads...
Indonesia Sekat Laman Web Tumblr Yang Penuh Pornografi, Lgbt
Laman Torrent Pirate Bay Kembali Online Harini
Skmm Sekat Laman Lucah Popular, Redtube
Maybank2u.com Laman Web Paling Ramai Pengunjung
Polis Berjaya 'karamkan' Laman Web The Pirate Bay
Laman Insecam.com Dedah Rakaman Hasil Godam Webcam Anda
Rakyat Malaysia Pilih Komputer Untuk Tonton Video
Laman web perangi rasuah
Laman sosial tidak rasmi Tenaga NasionalUsers browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 0 <<>> Dilihat: 918
[bhariannasional]_dewan Rakyat: 1,585 Laman Sesawang Disekat
mamakpaper
61578
Forum Jump: