cara cara baca NEWS di forexfactory.com

Offline
12-11-2010, 04:26 AM,
#1
how to read news in forexfactory.com with actual and forecast....


Salam, cara nak tentukan news adalah selepas news itu sendiri. Bukannya bendera merah ke apa. Tanda merah, oren, kuning & putih tu adalah level impact news terhadap price action.

Pergi: http://www.forexfactory.com/

Pilih news merah pastu klik kat Detail:

Tgk kat Usual Effect:
Usual Effect Actual > Forecast = Good for currency (Note: While this is the 'usual' effect, under current market conditions the reverse tends to be true against some currencies, as bad data has been triggering the purchase of US bonds);

actual>forecast maknanya, nilai yg keluar lebih besar dari ramalan.. akan menjadikan currency kuat. Oleh kerana sebelum berlakunya news xde nilai dlm actual.. jd xleh nak ramal.

Ok kita tgk contoh news yg berlaku:
8:30pm USD Non-Farm Employment Change
Actual -216K
Forecast -223K
Previous -276K

Tgk actual lebih besar dari forecast.. jd USD akan menguat. Pair2 yg based USD akan naik & pair2 quote USD akan turun:
UJ, UCAD, UCHF = menaik
GU, EU, NU, AU = menurun.


Possibly Related Threads...
cara cara membaca candlestick..
Forex News Trading – Why should you NOT trade this!
[newbies] cara adjust jam d forexfactory A to Z
Change is not always for the better. Change can make things worse.Beware of Greeks bearing gifts.Beware of politicians who make promises.
sapa2 daftar tak dapat pass...guna email yg sama hantaq send ke wangolds@wangolds.com harap maklum yer
41.Dalam penulisan ini pun saya sendiri di gelak oleh orang lain kerana mengkaji apa yg telah dikaji oleh profesor profesor universiti kita. “Wuyooo rajin nyaa nak menulis… / ek elee,, ko kaji laaa benda lain… / weii.. ko dapat duit ke tulis camni? / buang masa la bro… bukan boleh kaya ponnn…”
42.Biar saya jawab… lemahnya bangsa kita kerana kita tidak mahu atau tidak suka menulis. Jika kita menulis, sekurang kurangnya anak cucu kita ada bahan untuk dikaji dan dibaca.
43.Agar tidak hilang sejarah bangsa. U all tk nak baca, takpelah.. tapi untuk anak anak saya bila besar nanti… wahh ni kajian bapak kita dulu… nak baca hasil profesor universiti, grenti tak dapat baca.
Offline
02-01-2011, 04:43 PM,
#2
wahhhh masta wan pun main news gak eh.....
" I Have Not Failed,I've Just Found 10,000 ways That Dont Work" Thomas Alva Edison" sua sua
Offline
02-13-2011, 03:12 PM,
#3
(12-11-2010, 04:26 AM)astrowan Wrote: how to read news in forexfactory.com with actual and forecast....
tq


Salam, cara nak tentukan news adalah selepas news itu sendiri. Bukannya bendera merah ke apa. Tanda merah, oren, kuning & putih tu adalah level impact news terhadap price action.

Pergi:

Pilih news merah pastu klik kat Detail:

Tgk kat Usual Effect:
Usual Effect Actual > Forecast = Good for currency (Note: While this is the 'usual' effect, under current market conditions the reverse tends to be true against some currencies, as bad data has been triggering the purchase of US bonds);

actual>forecast maknanya, nilai yg keluar lebih besar dari ramalan.. akan menjadikan currency kuat. Oleh kerana sebelum berlakunya news xde nilai dlm actual.. jd xleh nak ramal.

Ok kita tgk contoh news yg berlaku:
8:30pm USD Non-Farm Employment Change
Actual -216K
Forecast -223K
Previous -276K

Tgk actual lebih besar dari forecast.. jd USD akan menguat. Pair2 yg based USD akan naik & pair2 quote USD akan turun:
UJ, UCAD, UCHF = menaik
GU, EU, NU, AU = menurun.

Offline
02-15-2011, 04:02 PM,
#4
Good bro for newbies
Offline
02-15-2011, 11:57 PM,
#5
salam bro.. semua news kat forexfactory ni bleh percaye ka ?
Offline
02-17-2011, 05:51 PM,
#6
lagi satu ilmu bru..makasih TT..
Offline
02-28-2011, 12:07 AM,
#7
ilmu lg,,kne smpan neh..
Offline
03-01-2011, 12:01 AM,
#8
terbaekk sgt nih
Offline
03-07-2011, 08:45 PM,
#9
cmn nk baca news y ada speech lak????
Offline
06-22-2011, 11:21 PM,
#10
tq...noob macam saya ni mmg nak ilmu ni..tqvm
Offline
06-22-2011, 11:39 PM,
#11
brp minit sblum news kita wat po masta?kaedah terbaik untuk cathup ini news bagaimana?mintak pencerahan ya masta Smile
Offline
02-02-2012, 02:31 PM,
#12
dh lama xbkk kilang forex.......
Offline
02-02-2012, 05:27 PM,
#13
bagus nie..bole take note..
selama nie bukak FF tau kaler je..hehehe

Offline
02-02-2012, 06:31 PM,
#14
tq tuan astrowan, baru tahu mcm mana nak tgk news
Offline
07-26-2017, 01:49 AM,
#15
kita harus tahu arah market mahu kemana 15 minit sebelum release, kita juga tetap waspada jika expectation tak sesuai



Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Komen: 21 <<>> Dilihat: 8753
cara cara baca NEWS di forexfactory.com
astrowan
1194
Forum Jump: